Spring naar de content

Te koop bij een autogarage: het toilet van Hitler

Gaat u binnenkort de badkamer verbouwen? En bent u wars van het dertien in een dozijn bouwmarkt repertoir? Als u van het type bent bij wie elk voorwerp in huis ‘een verhaal moet hebben’, willen wij u graag op een oerdegelijke Duitse wc-pot wijzen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De pot is met recht retro te noemen, want hij gaat al flink wat jaartjes mee en is afkomstig van het in 1935 gebouwde jacht Aviso Grille, vooral bekend als het privé-jacht van Adolf Hitler. Het schip was bovendien de plaats voor een belangrijk moment in de geschiedenis: Admiraal Karl Dönitz kondigde op 1 mei 1945 op het dek van de Aviso Grille aan dat Hitler dood was, om daarmee leiding over Duitsland over te nemen.

Na de oorlog verdween het schip naar de VS, waar het een tijdje tentoon werd gesteld in een dok in New Jersey; voor 25 cent kon men een bezoekje brengen. Om te voorkomen dat het schip verafgod zou worden door nazi’s werd het gesloopt in de jaren ’50. De dok-eigenaar redde de wc-pot van de ondergang toen een bevriende eigenaar van een autogarage om een exemplaar verlegen zat. En zo kwam het dat Hitlers wc-pot al jaren in een autoloods in Florence, New Jersey staat. Met ‘Drucken’ er in het welbekende Nazi-lettertype in gegraveerd.

De huidige eigenaar van de autogarage geeft er weinig om en wil hem wel verkopen. In het Britse tv-programma Four Rooms werd het tentoongesteld, maar dat leverde uiteindelijk geen koper op.

Stelt u zich eens voor: een stuk geschiedenis in uw kleinste kamertje. De plek waar allicht ideeën zijn ontsproten die de loop der geschiedenis hebben beinvloed. Met een beetje poen kunt ook u op die historische plek een grote boodschap achterlaten.

Lees hier meer over Hitlers toiletpot.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Onderwerpen