Spring naar de content

Wat kon Jeroen Dijsselbloem nog met SNS? Onteigening

UPDATE 8:30 uur SNS genationaliseerd, aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties zijn hun geld volledig kwijt. Het moet gezegd: – ik ben op deze plek vaak kritisch over Jeroen Dijsselbloem geweest – hij doet de persconferentie sober, goed en vooral ook zakelijk. De inzet van de Interventiewet is een keihard besluit waarvan de gevolgen nog lang zullen uittrillen, ook buiten Nederland. Het is moedig, hij toont zijn spierballen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

UPDATE 8:00 uur “Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank (DNB) geven om 8.30 uur een persconferentie in het ministerie. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar de persconferentie over gaat.”

Nog maar een week geleden waren het euforische tijden voor onze nieuwe – en toch echt weinig ervaren – minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Voortvarend toerde hij door Europa, draagvlak creërend voor zijn aanstaand voorzitterschap van de Eurogroep. Terwijl hij met één stem tegen (Spanje) werd gekozen stapelde in eigen land het moeren- en boutenwerk zich op.

Heel vervelend als je allerlei Europese vergezichten hebt gehad. En dan moet je hier een uiterst taaie kwestie met een klein bankje als SNS oplossen met mogelijk grote gevolgen. Het lastige is dat bijna alle Brusselse regelgeving voor dit soort kwesties is ontstaan ná de redding van onze en andere grootbanken. Er was destijds geen tijd te verliezen en ministers van Financien zoals Wouter Bos deden het gewoon. Eerst schieten, dan vragen stellen. Dat is brutaal maar effectief. Bovendien: wat zijn de sancties? In dit soort situaties moet dat de echte afweging zijn want schoonheidsprijzen zijn er niet te verdienen. Het moet quick and dirty.

Ik was benieuwd hoe het voor nieuwkomers als Dijsselbloem en DNB’s Klaas Knot is om nu rug aan rug te staan om te kiezen uit de paar opties die er zijn. Toepassing van de Interventiewet – leuk bedacht, we vroegen destijds allemaal om zo iets maar wie wil ‘m nu echt gebruiken? – zal een angstgolf onder beleggers in bankobligaties veroorzaken die tot ver buiten onze landsgrenzen zal reiken.  Een deal met CVC Capital, de verstrekker van risicokpaitaal die doorgaans 20 procent rendement per jaar wil maken, dat zou de vraag oproepen ten koste van wie al dat toekomstige rendement zal moeten gaan. Aandeelhouders zeker. Bezitters van achtergestelde obligaties vrijwel zeker. En bezitters van gewone obligaties misschien. En dan kwam daar gisteren nog die optie van de eigen ‘staatsstichting’, bezitter van de staatsbelangen in onder meer ABN AMRO en verzekeraar ASR. Die leek me zo mogelijk nog complexer en de meest problematische als het er om gaat hoeveel liquiditeit er op tafel komt. Want in deze optie zou het gaan om de aankoop door SNS van ASR, te betalen met de uitgifte van aandelen. Als ASR er goed voor staat is het een aardige vondst want het zet, tesamen met SNS-dochters Reaal en Zwitserleven in één klap een serieuze verzekeraar in een markt die wel wat concurrentie kan gebruiken.Ik zie deze optie niet als uitvoerbaar zonder inzet van de Interventiewet, het wapen dat je moet hebben maar niet moet willen gebruiken. Want met nieuwe aandelen en geen geld, is er nog altijd geen oplossing, die 400 miljoen die ING, ABN AMRO en Rabo, kennelijk met het mes op de keel, op tafel leggen is flessengeld. Een  miljard aan afstempeling en een zeer forse geldinjectie, dat zou het moeten worden. En dat is het inmiddels ook geworden.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!