Spring naar de content

De faults en defects van Clarence Seedorf

‘Use your faults, use your defects; then you’re going to be a star.’ Zo begint een van de vele prachtige minidocumentaires die Walter de Wit begin jaren negentig maakte en die tegenwoordig godzijdank op Youtube terug te vinden zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

‘Use your faults, use your defects; then you’re going to be a star.’
De documentaire van De Wit gaat over Clarence Seedorf. Seedorf is in 1991 vijftien jaar en het grootste voetbaltalent van Nederland. Je ziet hem voetballen in een Nederlands-elftal-onder zoveel, in de geschiedenisles en in het krachthonk – in die tijd nog een slecht verlicht hok gevuld met wat Oost-Duitse martelwerktuigen.
We weten veel van Clarence Seedorf, misschien wel te veel om ooit nog onbevooroordeeld naar hem te kunnen kijken. Maar hoeveel we ook van hem weten, kennen doen we hem niet.

Seedorf werd in de jeugd bij Ajax “oud-international” genoemd – z’n gedrag was dat van een veteraan, terwijl hij nog maar nauwelijks wettelijk toestemming had om een brommer te besturen.

Sommige mensen blijven eeuwig jong, sommigen worden als bejaarde geboren.
Toen ik vijftien was, speelde ik nog af en toe buiten. De vijftienjarige Clarence Seedorf traint met maar een doel: het WK 1994.

Toen ik vijftien was, ging ik naar school, maar onder voortdurend latent protest, en deed ik er liever te weinig dan te veel. De vijftienjarige Clarence Seedorf mompelt: ‘In de lessen ben ik met de lessen zelf bezig.’

Toen ik vijftien was, had ik bovenbenen met de omvang van een gezinsfles Fanta. De vijftienjarige Clarence Seedorf heeft bovenbenen als boomstammen – en dat dan niet overdrachtelijk bedoeld.

Toen ik vijftien was, vonden mensen mij wel aardig. De vijftienjarige Clarence Seedorf wordt een kanjer genoemd.

Toen ik vijftien was, keek ik zonder enig voorbehoud op tegen iedere voetballer die z’n geld verdiende met voetballen. De vijftienjarige Clarence Seedorf zegt: ‘Ik denk dat geen enkele voetballer er ooit is, want niemand speelt perfect.’

Toen Clarence Seedorf vijftien was, was hij zo’n duizendmaal (grove schatting) serieuzer dan ik. Maar goed, toen Clarence Seedorf vijftien was, was ik pas vijf. Zo’n achterstand haal je niet zomaar in. Toch voel ik enige druk om zo langzamerhand eens te beginnen met net zo succesvol, net zo volwassen, net zo evenwichtig en net zo goed te worden als Clarence. Ik heb nog nooit een fault of defect bij hem kunnen ontdekken. Dat heb ik alvast op ‘m voor.

De documentaire van Walter de Wit is hier te bekijken:


PS

Wie toch Youtubefilmpjes met Clarence bekijkt, mag deze twee zeker niet missen:

  1. Clarence’ televisiedebuut bij Ted de Braak. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Y_aBTwQJ9Es
  2. Is er iets wat Clarence niet kan? Vermoedelijk niet. http://www.youtube.com/watch?v=hLdg2N6Be58

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!