Spring naar de content

‘Redding’ SNS geeft nu al vloedgolven in buitenland

De redding van SNS op grond van de Interventiewet gaat een jarenlang bloedig juridisch gevolg hebben. De financiële markten wachten doorgaans niet op een gang naar de rechter, daar wordt direct met de voeten gestemd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Ik schreef er hier al eerder over – er werd toen nog aan een private oplossing gedacht – dat als de Interventiewet zou worden gebruikt, dat niet zonder gevolgen zou kunnen blijven voor het financieringsklimaat van banken en financiële instellingen. Al tientallen jaren geven zij achtergesteld schuldpapier uit. Dat telt op bij het garantievermogen en helpt ze om zonder uitgifte van aandelen toch te voldoen aan de eisen van solvabiliteit. In ruil daarvoor betalen ze een hogere rente en dat schuldpapier was zeer geliefd: een hogere rente en een beperkt risico want wie kon bedenken dat je onteigend werd?

Nederland heeft nu internationaal de toon gezet, zelfs in Griekenland worden de houders van achtergestelde leningen ontzien. Ze kregen een haircut maar waren niet alles kwijt. Dat het ondenkbare nu toch is gebeurd kwam gisteren al direct tot uitdrukking in de tarieven van de zogenaamde credit default swaps: verzekeringen tegen het risico dat bepaalde schulden niet worden terug betaald. Je hebt ze voor de obligaties van landen. Maar ook voor het schuldpapier van banken. En eigenlijk op alles, als er maar een markt voor is.

Om tien miljoen aan achtergestelde bankleningen van Europese banken te verzekeren was je in januari nog iets meer dan € 200.000,- kwijt. Gisteren was dat opgelopen tot € 264.000,-, een stijging van de premie met ruim 30 procent. En dit is nog maar het begin. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als een bank een nieuwe achtergestelde lening in de markt zal willen zetten. Dat is gedoemd te mislukken al kan de mislukking verpakt gaan als geslaagd, maar dan met een extreme rente.

Intussen neemt het broze vertrouwen in bankaandelen snel af. De afgelopen drie weken piekte de AEX maar daalde ING zo’n 12 procent. Verzekeraar Aegon daalde een kleine 10 procent. De rente op Italiaans en Spaans schuldpapier liep gisteren fors op. In één klap is de onrust weer terug. Als we over een jaar naar het markeringspunt kijken, dan blijkt een aantal zaken te zijn samengevallen. SNS was er daar zeker één van.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!