Spring naar de content

Is de nieuwe weergod ons goed gezind?

Dinsdag maakte de NOS bekend dat ze, na een onconventionele zoektocht, een nieuwe weerman heeft gevonden. Een fris jong gezicht dat het naar verwachting uitstekend zal doen op de buis. De eerste ronde van de sollicitatieprocedure bestond namelijk uit een screentest. Maar, is er ook getest of hij de enorme verantwoordelijkheid aan zal kunnen die er op de schouders van een weerman rust?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Simone Olsthoorn

De nieuwe weergod, die over twee maanden zijn debuut op tv beleeft, is zich nu al terdege bewust van de machtspositie die hij straks zal innemen. ‘Weer is voor veel mensen belangrijk’, antwoordde hij gewichtig op de vraag waarom het werk hem zo leuk lijkt.

Weeralarm
De hoogopgeleide hunk weet waarover hij het heeft. Het weerbericht is een kijkcijferkanon, dat een grote impact kan hebben op het verloop van de daaropvolgende dag. Bijvoorbeeld als bericht moet worden dat er een vlokje sneeuw zal vallen, in de wetenschap dat de directie van NS met het zweet op het voorhoofd de dienstregeling aanpast. Of wanneer er een weeralarm aangekondigd moet worden, en de strooiers bij Rijkswaterstaat met samengeknepen billen duimen dat er genoeg zout is. Of als men vanwege voorspelde hevige stromen een voorgenomen dag aan het strand voor zich uitschuift, terwijl op de bewuste dag de zon stralend aan een strakblauwe hemel staat.

Zoals gezegd, het is een baan met een hoop verantwoordelijkheid. Hopelijk weet weerman Peter Kuipers Munneke waar hij aan begint. Hoe dan ook, hij heeft nog twee maanden de tijd om een en ander op te steken aan de hand van een voorbeeld als dit:

 

——
 Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

  Volg HP/ De Tijd.

 Volg HP/ De Tijd op Facebook