Spring naar de content

Blijf verdorie van mijn Gmail af!

De ijzeren greep van Microsoft (sinds begin jaren ‘80) op ons computerleven is blijkbaar sneller aan het verslappen dan wij al dachten. Het bedrijf dat ons door de jaren heen opzadelde met lekke, ondeugdelijke computersystemen als MS-DOS, Windows 3.11 en nu weer het krakkemikkige Windows 8, is een lastercampagne begonnen tegen de grootste concurrent, Google.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Volgens Microsoft schendt Google de privacy van gebruikers van het almaar uitdijende Gmail door advertenties te plaatsen, gebaseerd op de inhoud van uw emails. Volgens Microsoft moeten we allemaal terug naar Outlook.

In de negen jaar dat ik Gmail gebruik heb ik nooit acht gegeven op die advertenties maar nu ben ik er toch even op gaan letten. In mijn eerste email vandaag trof ik er inderdaad 4 aan. Voor cartidges (ik heb geen printer), voor kernenergie (echt waar), voor professionele stofzuigers en voor het verhuizen van mijn piano. Als Google inderdaad mijn emails leest dan doet het dat niet bepaald goed want over al deze onderwerpen heb ik nimmer met wie dan ook gemaild.

Maar het laat wel zien dat Microsoft wild om zich heen slaat in een desperate poging greep op ons te houden. Omdat het ook wel ziet dat email aan het verdwijnen is heeft de gigant uit Redmond, Washington een strategische alliantie afgesloten met Mark Zuckerberg van Facebook, de plek waar tegenwoordig de meeste communicatie plaatsvindt. Die interne zoekfunctie die Facebook onlangs heeft ingebouwd komt van Microsoft. Zoeken in Facebook doet u met Bing, MS eigen zoekmachine.

Over de hoofden heen van zowat de hele wereldbevolking (althans dat deel met een computer) is er een soort online wereldoorlog aan het ontstaan. Daarbij staat niets minder dan werelddominantie op het spel en de handschoenen gaan nu uit. Kijk maar eens op scroogled.com. Die oorlog gaat niet alleen over uw desktop, maar ook over uw smartphones, uw muziek, uw Skype (ook al van Microsoft), uw email en uw boeken. Wie straks de virtuele wereld beheerst kan daar het meeste geld verdienen.

Kunnen wij als consumenten daar nog enige invloed op uitoefenen? Nou, een beetje, denk ik en wel door te stemmen met onze voeten. In mijn huishouden draait bijvoorbeeld geen enkele computer meer op Windows. Vorige week heb ik op de laptop van mijn echtgenote Windows 7 weggeveegd en vervangen door Linux Mint. Draait als een zonnetje. En kost helemaal niks.

Moeilijker wordt het als het gaat om online diensten. Facebook is inmiddels zo verweven met ons leven dat we dat niet meer kunnen missen en ik kan voorlopig ook niet zonder mijn Gmail. Waar ik wel weer zonder kan is Microsofts Office, dat je tegenwoordig kunt huren. Slimme zet, maar wij trappen er niet in. Er is in de wereld van de Open Sofware dan ook schaterlachend gereageerd op de mededeling dat MS nu een Officeversie wil uitbrengen voor Linux. De gratis alternatieven zijn eigenlijk veel beter.

——
 Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

  Volg HP/ De Tijd.

 Volg HP/ De Tijd op Facebook