Spring naar de content

Zet u ook in op een donkere paus?

Nog voor het aftreden van paus Benedictus XVI krijgt de strijd om het volgende pausschap vorm.En als we de bookmakers mogen geloven gaat er geschiedenis geschreven worden: de volgende paus kan behalve de gratie Gods ook wel eens gezegend kunnen zijn met een extra portie pigment in zijn heilige huid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

De afgelopen decennia zijn sowieso interessant voor huidskleur-watchers. Nadat etnische mengelmoes Tiger Woods in de late jaren negentig de roomblanke golfwereld veroverde, groeide de blanke rapper Eminem vroeg in het nieuwe millennium uit tot de best verkopende hiphop artiest aller tijden, van oorsprong het domein van donkere rappers. De trend van etnische ommekeer zette verder door met de benoeming van Barack Obama als eerste Afro-Amerikaanse president in 2008. (Dat zijn moeder ‘gewoon’ blank is vergeten ook wij voor het gemak maar even.)

Donkere paus
En met het vertrek van paus Benedictus XVI lijkt een vervolg in de reeks aanstaande. Het Maltese online wedkantoor Unibet ziet in de Ghanese – en inderdaad donkergetinte – kardinaal Peter Turkson de grote favoriet om de volgende paus te worden. Voor elke euro die op Turkson wordt ingezet, zal 2,85 euro worden uitgekeerd als hij het inderdaad tot nieuwe leider van de katholieke kerk schopt; daarmee is hij torenhoog favoriet.

En daarmee is de kous nog niet af. De Ghanees wordt volgens Unibet achtervolgd door de Nigeriaan Francis Arinze. Wie zijn geld op hem zet krijg deze inzet vijfvoudig uitgekeerd, mocht zijn uitverkiezing straks het resultaat zijn van het witte rook-overleg.

Pas op de derde plaats volgt de Canadese Marc Ouellet (6,5 keer inzet), gehuld in de voor Pauzen meer traditionele blanke huidskleur. De Italiaanse Angelo Scola wordt door Unibet nog ingeschat als een gevaarlijke outsider (acht keer inzet), maar de rest van de kandidaten zijn onmiskenbaar underdogs.

Op de Ierse goksite Paddy Power worden de winkansen van de twee Afrikaanse kandidaten overigens iets lager ingeschat: voor beide heren geldt dat iedere ingezette euro 3,5 keer wordt uitbetaald als zij geschiedenis weten te schrijven, terwijl Ouellet genoteerd staat op 2,50 euro per euro inleg.

Hoe dan ook lijkt het een spannende wedstrijd te worden. Place your bets now!

Onderwerpen