Spring naar de content

Het is 2025. De Hoge Raad doet uitspraak in SNS-zaak

Lodewijk Asscher is premier van Nederland, Jeroen Dijsselbloem president van de Europese Centrale Bank – ze wilden in Europa wel eens een keer een niet-bankier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Beleggers in aandelen en achtergestelde obligaties van de in 2013 onteigende SNS Bank wachten in spanning op de uitspraak van de Hoge Raad die om 12:00 bekend zal worden gemaakt. Nadat de Raad van State in 2013 alle bezwaarschriften heeft afgewezen tenzij ze zagen op het ontnemen van de mogelijkheden voor beleggers om zich te beroepen op wanbeleid, heeft de Ondernemingskamer het druk gehad. Het honoreren van een enquêteverzoek was de makkelijkste, die scoor je als klagende belegger bijna altijd. Het benoemen van het clubje dat het onderzoek moest gaan doen naar wanbeleid was nog best moeilijk, er was bijna geen deskundige te vinden die links of rechtsom niet iets met SNS te maken heeft gehad. Het old boys network is zeker in de financiële wereld alive and kicking. Laat staan in de advocatuur. Maar uiteindelijk was het er dan toch gekomen en het rapport was – uiteraard – vernietigend. Het viel de Ondernemingskamer dan ook niet moeilijk om op basis daarvan wanbeleid vast te stellen. Dat was 2016.

De vaststelling van wanbeleid was nodig om beleggers goede argumenten te geven om vervolgens de schade te verhalen. Op de voormalige bestuurders. Maar ook op de onderneming SNS, nu volledig in handen van de staat.

Nu wanbeleid vast staat wordt het steeds evidenter dat de Nederlandse staat dom heft gehandeld door niet te schikken. SNS was in 2013 op de beurs 200 miljoen waard. Voor 100 miljoen zouden beleggers best geschikt hebben. Voor de houders van achtergestelde obligaties zou een bod van 50 procent van de laatste koers het waarschijnlijk ook wel gedaan hebben. Maar nu zijn ze 12 jaar van hun leven kwijt en pakken ze door. Want er valt wat te halen. Niet bij Sjoerd van Keulen. Niet bij Ronald van Latenstein. Maar wel bij de Nederlandse staat. Een voorschot, in Kort Geding geëist, werd afgewezen. De bodemprocedure duurde eindeloos, de Staat hing in de touwen, benutte alle beroepsprocedures. Maar vandaag is er dan het finale oordeel.

Het is dinsdag 12 februari 2013. Gisterenavond verliep de deadline voor het inleveren van bezwaarschriften tegen de onteigening van SNS bij de Raad van State. Dat was stap één.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook