Spring naar de content

Politiek moment van de week: de Democraat in Obama is terug

In Nederland moeten we het doen met een troonrede en kersttoespraak van de koningin. Zij, of eigenlijk de MP, maakte er in haar dertig jaren op de troon een kunst van om zo neutraal mogelijk toch een koers aan te geven. Hoe anders is het in de Verenigde Staten. Barack Obama sprak het Amerikaanse congres (en de natie) toe in de jaarlijkse State of the Union.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Nu Obama herkozen is kan hij alles uit de kast halen. Hij hoeft zich immers niet druk te maken om zijn herverkiezing en kan ongelimiteerd zijn eigen standpunten duidelijk maken in de toespraken. Zijn nieuwe speechschrijver mocht dus meteen aan de bak.

Wat we zagen was een president die weer ouderwets links is. Dit werd na afloop dan ook breed uitgemeten in de internationale media. Obama was weer vintage democratisch. Zo pleitte hij voor een verhoging van het minimumloon, een aanscherping van de wapenwet en beloofde hij verdere terugtrekking uit Afghanistan. Voor het laatste noemde hij zelfs een termijn: aan het einde van volgend jaar zal de oorlog voorbij zijn.

Obama maakte vooral indruk met het benoemen van de wapenproblematiek. Op de tribunes zorgde dit voor de nodige ontroering en applaus. Een echt concreet voorstel bleef echter uit, maar een begin is er, zullen we maar zeggen.

Welbeschouwd is het niet zo vreemd dat Obama een tamelijk linkse toespraak hield. De Democratische president is immers vrij van stress over een herverkiezing. In de State of the Union is het gebruikelijk dat de president al zijn wensen op tafel legt, waarna één afgevaardigde van de andere partij (in dit geval Republikein Joe Boehner) een inhoudelijke reactie geeft.

Bekijk hier de hele toespraak van Obama:

Of kijk op de website van NRC een samenvatting van drie minuten.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook