Spring naar de content

Project X Haren: 10.000 euro schade, 600.000 euro voor onderzoek

We waren het al bijna vergeten. Het verjaardagsfeestje van Merthe in Haren dat in september vorig jaar totaal uit de hand liep werd onder de loep genomen door Job Cohen. De voormalige partijleider van de Partij van de Arbeid deed er ruim vijf maanden over om uit te pluizen waar het misging rondom Project X Haren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Kosten voor het rapport van Cohen: 400.000 (vierhonderdduizend) euro. Voor deze som geld ontvangt de gemeente Haren “conclusies en aanbevelingen” over “onder andere het optreden van de overheid, de rol van sociale en traditionele media en de maatschappelijke dimensie rondom de rellen in Haren“.

Mocht u onder een steen hebben gelegen: de vijftienjarige Merthe uit Haren, een keurig villadorp onder de rook van Groningen, nodigde in september al haar Facebookvrienden uit voor haar Sweet Sixteen. Per abuis zet ze op het sociale medium de status niet op ‘besloten’ maar op ‘openbaar’. Het evenement verspreidde zich razendsnel onder de naam ProjectXHaren. Met duizenden aanwezige jongeren ontaardde het ‘feest’ in grote rellen; de schade was aanzienlijk.

Tweeënhalve ton
De schade in Haren was groot. Voor tweeëneenhalve ton werden extra agenten ingezet, maar werd voornamelijk de nasleep bekostigd. De financiële schade als gevolg van vernielingen viel (relatief) reuze mee. Lantaarnpalen, verkeersborden en bestrating kostten ‘slechts’ tienduizend euro.

Tienduizend euro schade, de daders werden publiekelijk hard aangepakt. Terwijl de kosten van de nasleep samen zo’n zes ton kosten. Zes ton voor wat onderzoek en een heuse externe commissie. Job Cohen bracht voor vier ton een aantal bezoeken aan het dorp en onderzocht de rol van de media. En dat voor zestigmaal het schadebedrag. Van publiek geld. Gewoon doorlopen?

 


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook

Onderwerpen