Spring naar de content

Record: 77 zetels voor Henk Krol

Het is, laten we zeggen, najaar 2013. Bij de tussentijdse verkiezingen voor de Tweede Kamer, noodzakelijk gemaakt door de val van het kabinet-Rutte 2, heeft de partij 50Plus het historische aantal van 77 zetels gehaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

In politiek Den Haag is vol ongeloof gereageerd op de monsterzege van de seniorenpartij. De SP en de PVV, die allebei enkele zetels verloren, hebben een hertelling aangevraagd. VVD en PvdA, de grote verliezers van de verkiezingen, verklaren de enorme zetelwinst van 50PLUS uit ‘een brede maar ongefundeerde angst voor verslechtering van de positie van oudere Nederlanders’.

Niet alleen ouderen hebben massaal op Henk Krol en de zijnen gestemd. 50Plus trok ook veel stemmen van ‘toekomstige senioren’, dertigers en veertigers die vinden dat zij door de verhoging van de pensioenleeftijd straks te lang moeten doorwerken. Onder hen zijn er velen die bovendien vrezen dat zij hun erfenis gaan mislopen doordat hun ouders worden ‘kaalgeplukt’.  “Zo worden wij, bijna-ouderen, twee keer gepakt,” verklaarde Sjoerd van Dissen (31), woordvoerder van de nieuwe beweging DERTIG+.

Grootouderdag
De lijsttrekker van 50PLUS, Henk Krol, verklaarde dat zijn partij ‘uiteraard’ gaat regeren. Het kabinet-Krol zal de pensioenleeftijd terugbrengen naar 65 jaar en bovendien een regeling voor vervroegde uittreding (VUT) treffen. Voor het eerst in de geschiedenis zal er een Ministerie voor Ouderenzorg worden opgetuigd. De eerste daad van dat departement, aldus Krol, zal de invoering van een Nationale Grootouderdag zijn. “Vader, moeder en huisdier hebben al een eigen dag, opa en oma staan met lege handen. Wij gaan van grootouderdag een jaarlijks feestje maken. Maar dan zonder house.”

Ook denkt de aspirant-premier erover, de aftrek van hypotheekrente op tweede woningen in zonnige landen mogelijk te maken. Andere aangekondigde maatregelen zijn afschaffing van de vermogensbelasting en verlaging van het btw-tarief voor elektrische fietsen en tuinartikelen.

Voor het allemaal zo ver is, moet 50Plus nog voldoende gekwalificeerde mensen vinden om de 77 parlementszetels te bemannen. Dat lijkt de partij geen probleem. “We roepen wel een aantal leden terug van vakantie,” aldus een woordvoerder.

Onderwerpen