Spring naar de content

SNS: Raad van State vonnist precies zoals hier op 12 februari voorspeld

In mijn artikel Het is 2025. De Hoge Raad doet uitspraak in SNS-zaak voorspelde ik hoe de Raad van State zou oordelen in de kwestie van de vele honderden bezwaarschriften die gedupeerden indienden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Ik schreef:
Beleggers in aandelen en achtergestelde obligaties van de in 2013 onteigende SNS Bank wachten in spanning op de uitspraak van de Hoge Raad die om 12:00 bekend zal worden gemaakt. Nadat de Raad van State in 2013 alle bezwaarschriften heeft afgewezen tenzij ze zagen op het ontnemen van de mogelijkheden voor beleggers om zich te beroepen op wanbeleid, heeft de Ondernemingskamer het druk gehad.

Maandagmiddag maakte de Raad zijn uitspraak bekend. In het vonnis worden alle bezwaren afgewezen maar krijgen aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties alsnog het recht om zich tot de Ondernemingskamer te wenden. Die kan een enquête gelasten en, als de uitkomst daarop wijst, wanbeleid vaststellen.

Na de vaststelling van wanbeleid is de weg geopend om schadeclaims in te dienen, tegen SNS en zijn voormalige bestuurders. Maar misschien ook wel tegen toezichthouders zoals De Nederlandse Bank. Dat wordt nog interessant voor Nout Wellink. Tegen die tijd is het, zoals ook al voorspeld, zomaar 2025. De danmalige minister van Financiën kan beter alvast rekening houden met al weer een tegenvaller.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook