Spring naar de content

Uw kind en een rat: bij overgewicht is er geen verschil

Niet eerder werd zo duidelijk het verband tussen suiker en overgewicht aangetoond als door VU-professor Martijn Katan. Hij publiceerde daarover in het toonaangevende tijdschrift The New Engeland Journal of Medicine.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roeland Müller

Het onderzoek, waarbij de effecten van gesuikerde en ongesuikerde frisdranken op kinderen werden gemeten, bevestigt wat we eigenlijk al wisten: meer suiker maakt dikker.

Verslaving
Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek van het AMC met ratten dat er wel degelijk zoiets bestaat als suikerverslaving. Volgens de onderzoekers komt het verslavingsproces van suiker sterk overéén met cocaïne. Natuurlijk zijn de effecten minder heftig en minder direct waarneembaar bij suiker dan bij coke, maar de verleiding die van de stofjes uit kan gaan is dezelfde. Zorgelijk, want als het om voedsel gaat, is ook uw kind is een rat: over het algemeen eet het wat er wordt voorgeschoteld.

Initiatief
Uit de aflevering van Zembla blijkt dat we van de suikerindustrie geen constructieve houding hoeven te verwachten. De suikerlobby negeert de uitkomsten van het frisdrankonderzoek en bestrijdt het idee van de verslavende werking van suiker. Het initiatief ligt dus bij ouders, scholen en kinderopvang. Uit ervaring weet ik zowel bij middelbare scholen als bij naschoolse opvang wordt geprobeerd bewust om te gegaan met voeding. Bij de opvang wordt er zoveel mogelijk fruit aangeboden en ouders worden gestimuleerd om gezond te trakteren bij verjaardagen. Scholen profileren zich graag met gezonde broodjes en ouders accepteren het niet meer als er dagelijks kroketten te koop zijn in de kantine. Zo houdt iedereen elkaar scherp en wordt tegenwicht geboden aan de mooipraterij van de suikerbusiness.

Niet onderhandelbaar
Nu eindelijk het gevaar van suiker zo duidelijk wordt, is de vraag of ouders, scholen en kinderopvang eigenlijk niet verder moeten gaan in het op dieet zetten van hun kinderen. Misschien onderhandelen kinderen, ouders en opvoeders nog te veel met elkaar. Als ouder weet je natuurlijk dat drie glazen suikerrijke limonade op één middag te veel is, maar het is wel gezelliger dan water en je kind wordt er blijer van. Een mooi voorbeeld van onderhandeling is een middelbare school waar ik werkte was de gezondste in haar streek, en verkocht ‘maar’ één keer per week frituur. Dat klinkt mooi, maar op welk voedingsadvies is het gebaseerd en is het niet gewoon een knieval voor een een stel hongerige pubers. Ook bestaan er fabels over natuurlijk of onnatuurlijke suikers, maar zoals professor Katan duidelijk maakt: “Suiker is suiker”.

Ontwenningsverschijnselen
De natuurlijke neiging is een kind niets te willen verbieden – voor je het weet kom je over als de moeder van rauwvleeseter Tom Watkins – maar kinderen zijn niet snel zielig en kunnen op de crèche, op school of na school prima water drinken in plaats van frambozensiroop. Een strenger suikerdieet zal weliswaar in het begin ontwenningsverschijnselen opleveren: uw kind zal gaan krijsen en, als u even niet op let, worden uw keukenkastjes geplunderd. Dat gaat vast wel weer over. Experimenteert u maar eens met uw ratje.

Onderwerpen