Spring naar de content

De alpaca: must have voor iedere gangster

Het is schering en inslag op de Nederlandse kinderboerderijen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

Op grote schaal worden daar alpaca’s gestolen. Ik kende de geitjes. Ik weet wat lama’s zijn. Ik weet niet precies hoe een okapi eruit ziet. Maar ik weet dankzij het dierenkwartet dat ik vroeger had dat hij bestaat. Ik hou van lammetjes. De alpaca is een soort combinatie van al deze beesten.

 

Statussymbool
In het Oostblok schijnt de alpaca een statussymbool te zijn. Een soort Ferrari onder de geiten. Daarom zijn er bendes actief die in het holst van de nacht het gaas doorknippen van de kinderboerderij. De schapen laten ze voor wat ze zijn; de alpaca’s worden meegenomen. Dat is heel sneu voor de kinderen die de volgende dag de kinderboerderij aan doen. De geitjes kenden ze. Ze weten wat lama’s zijn. Ze houden van lammetjes. Maar ze kwamen voor de alpaca’s.

Maar de alpaca’s zitten nu in een busje, op weg naar het Oostblok. Misschien heb ik een te grote fantasie. Maar ik zie het nieuwe onderkomen van de alpaca’s als een binnentuin met fonteinen, terwijl ze keurig gekapt een buxusboom opeten. De eigenaar heeft foto’s van Tony Soprano aan de muur van zijn kantoor hangen. Hij kent Vladimir Poetin. Naast de drankkast hangt een ingelijste AK-47. Ik vraag me af waar de alpaca er beter aan toe is. Op een dergelijke compound, of op een Nederlandse kinderboerderij waar hij boterhammen met kaas door het hek geduwd krijgt.

Vuurwapengevaarlijk
In een item van WNL staat de verzorger van de alpaca’s beteuterd te kijken naast het opengeknipte gaas. “Wat voor mensen nemen de alpaca’s mee?” wordt hem gevraagd. “Het type mens waarvoor ik binnen blijf als ze ’s nachts komen,” antwoordt hij. “Georganiseerde misdaad. Vuurwapengevaarlijk.”
Eigenaresse Lammy Tabak roept de vuurwapengevaarlijke bende op de alpaca’s alsjeblieft terug te brengen. Het maakt haar niet uit als dat opnieuw ’s nachts gebeurt. “We hoeven niet te weten wie jullie zijn, maar breng ze alsjeblieft terug.” Ze is extra aangeslagen omdat de vuurgevaarlijke bende ook een veulen buitgemaakt heeft.

Terecht
De geëmotioneerde oproep van Lammy Tabak was niet nodig. Nog voordat het item werd uitgezonden waren de alpaca’s al teruggevonden in Deventer. Waarschijnlijk waren de dieren weer afbesteld. Ook het Oostblok voelt misschien iets van de crisis. De kinderen op de kinderboerderij zijn blij. Lammy Tabak heeft haar veulen terug. Maar de alpaca’s zijn hun leven als gangsterstatussymbool misgelopen. Stiekem vind ik dat pas echt zielig.

Onderwerpen