Spring naar de content

‘Kim Jong-Un is a really awesome guy!’

Dennis Rodman kan zijn toch al imposante cv uitbreiden met een nieuw hoogtepunt. Na carrières als NBA-superster, worstelaar en travestiet is de basketballer nu ook de voornaamste ambassadeur voor de Verenigde Staten in Noord Korea.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Aaron van Wirdum

De excentrieke sportman bezocht het totalitaire land een paar dagen en had het naar eigen zeggen erg gezellig met ‘zijn vriend’ Kim Jong-Un. Teruggekomen in zijn thuisland wist Rodman de Amerikanen bovendien gerust te stellen: “Kim Jong-Un doesn’t want to do war.”

Rodman eerste Amerikaan die Kim Jong-Un ontmoet
De op z’n zachts gezegd opmerkelijke ontmoeting kwam tot stand dankzij de inzet van Vice. Het eigenzinnige mediabedrijf wilde – niet voor het eerst – een reportage maken over de noordelijke van de twee Korea’s. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan in het uiterst geïsoleerde land. Besloten werd daarom om een vriendschappelijke basketbalwedstrijd te organiseren. Toen vervolgens bleek dat liefhebber van de sport Kim Jong-Un de wedstrijd hoogstpersoonlijk zou komen bijwonen – niet gepland maar wel gehoopt door de documentairemakers – betekende dat dat Rodman, zijn teamgenoten en de Vice-medewerkers de eerste Amerikanen zouden zijn die de Noord-Koreaanse leider ontmoetten sinds hij twee jaar geleden de macht van zijn vader overnam.

De hartelijke ontvangst van het media- en basketbalgezelschap in het Aziatische land is opmerkelijk in het licht van de anti-Amerikaanse dreigementen die de laatste weken uit Noord-Korea kwamen. En het olijke onderonsje tussen de basketballer en de dictator daarom ook. Behalve court-side seats deelden Rodman en Kim Jong-Un een uitgebreid diner, en bezochten ze de schaatsbaan en het dolfinarium van Pyongyang.

Bill Clinton is ook geen lieverdje
Een nieuwe vriendschap was het gevolg, zo vertelde Rodman tijdens een interview op de Amerikaanse televisiezender ABC na terugkomst dit weekend. Hij verzekerde zijn landgenoten ervan dat de Aziatische dictator “a really awesome guy” is, die eigenlijk maar één ding wil van de Amerikaanse president: een belletje. Gevraagd naar de honderdduizenden gevangenen in waarschijnlijk almaar groeiende strafkampen wilde de excentrieke sportman vooral benadrukken dat Kim Jong-Un anders is dan zijn vader en grootvader. Bovendien zijn de Amerikaanse presidenten ook geen lieverdjes, benadrukte Rodman: “Bill Clinton can have sex with his secretary and still be powerful.”

Bekijk hier het gedenkwaardige interview dat de basketballer gaf aan ABC News: