Spring naar de content

Eerste tegenvaller bij nieuwe raming CPB: tenminste een paar honderd miljoen

Woensdag kwam werkgeversvereniging AWVN met een inschatting van de gemiddelde loonstijging in de tot dusverre afgesloten Cao’s. Die stijging is belangrijk voor het begrotingstekort: hoe meer de lonen stijgen, hoe meer ook de belastinginkomsten dat zullen doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Vorige week kwam het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe raming. Ik wees er al op dat die cijfers met een flinke korrel zout genomen mogen worden, alleen al als het gaat om de definitieverschillen tussen CPB, CBS en UWV die zomaar 100.000 werklozen meer of minder kunnen betekenen.

Het CPB gaat uit van een gemiddelde loonstijging van 1,75 procent voor 2013. Het AWVN stelt nu, aan de hand van de feiten – dat wil zeggen: de daadwerkelijk afgesloten Cao’s – dat de loonstijging in 186 gevallen niet meer dan 1,5 procent bedraagt en dat de trend dalend is. Die Cao’s betreffen nog overwegend regelingen die in 2011 en 2012 werden afgesloten. Recentere tenderen naar een loonkostenstijging van 1,3 procent en in februari zelfs 0,85 procent. Volgens de CPB-raming bestaat de beroepsbevolking in 2013 uit 8.890.000 personen. Het gemiddeld inkomen van deze personen ligt rond de € 20.000,- (gemiddeld is niet hetzelfde als modaal). Als ik het gemiddelde verschil voor 2013 tussen CPB en Cao’s op een half procent zet, dan betekent dit dat er over een klein miljard geen belasting kan worden geheven. En wel over de top van dat bedrag. Is het percentage in die schijf dan gemiddeld 20, 30 of 40 procent: u mag het zeggen. Hoe dan ook loopt het in de honderden miljoenen.

Kon het CPB vorige week niet weten wat het AWVN deze week wel weet?

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Imtech, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter