Spring naar de content

Oeps! Ook PvdA vindt eigen woonakkoord ‘onvoldoende doordacht’

Het houdt maar niet op. Opnieuw dreigen er problemen voor het kabinet over het woonakkoord, aangezien een fractie in de Eerste Kamer moeite heeft met de plannen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Tot hier weinig nieuws onder de zon. Het kabinet ligt al sinds haar aantreden in november in de clinch met de Eerste Kamer, waar zoals bekend VVD en PvdA geen meerderheid hebben. Wat de nieuwe situatie opvallend maakt is dat de dwarsliggende Senaatsfractie nu eens geen oppositiepartij is maar de PvdA zélf, zo meldt NRC.

Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn stelt tegen de krant dat het ‘onvoldoende doordacht’ is dat woningcorporaties door het woonakkoord een verhuurdersheffing moeten afdragen die oploopt tot 1,75 miljard euro per jaar. Hij vreest dat de corporaties door de plannen geen ruimte meer hebben om investeringen te doen.

“De verhuurdersheffing wordt ook gelegitimeerd met die huurverhogingen, dus dat kunnen we niet los van elkaar zien,” zegt Duivesteijn tegen NRC. De senator heeft “geen principieel bezwaar tegen het laten meebetalen van corporaties” om het begrotingstekort terug te dringen, maar is het “niet eens met de manier waarop dat nu vormgegeven wordt”.

Dinsdag debatteert minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok met de Eerste Kamer over de inkomensafhankelijke huurverhoging, een ander deel van het woonakkoord.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook