Spring naar de content

IGZ zat te slapen: dubieuze praktijken Energy Healing al jaren bekend

Mooie scoop van Alberto Stegeman: undercover binnen bij het dubieuze natuurgeneeskundig centrum Energy Healing. Waarna de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek instelt en de SP in Kamervragen aandringt op onmiddellijke sluiting.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Energy Healing uit Veldhoven doet in elektromagnetische golven, bioresonantie geheten, en wonderdrankjes. Directeur Jacob Duursma claimt dat hij er ‘verbluffende resultaten’ mee bereikt: “Het werkt op alle gezondheidsklachten.” Volgens het SP-Kamerlid Henk van Gerven licht Duursma echter patiënten op en dwarsboomt hij reguliere behandelingen.

Bekende televisieacteur
HP/De Tijd
stelde de praktijken van Energy Healing al in de zomer van 2005 aan de orde. Ik hoefde toen niet undercover in de praktijk door te dringen, want Jacob Duursma ontving me met een stralende glimlach en stelde me voor aan een aantal cliënten, onder wie een bekende televisieacteur, die anoniem wenste te blijven.

Een vijftal mensen zat rond een soort antenne en onder paarse neonbuizen speciale trillingen op te vangen, trillingen die de aura’s zouden schoonmaken en genezingsprocessen zouden bespoedigen. Duursma vertelde me hoe hij een patiënte met uitgezaaide kanker en een heel slechte prognose behandelde; zij mestte inmiddels weer paardenstallen uit; de kanker was spoorloos verdwenen. Zo waren ook mensen met fatale spierversleten knieën, burnouts en allergieën er via Veldhovense trillingen weer bovenop gekomen.

Handje contantje
Allemaal á raison van 48 euro voor het eerste en 38 euro voor het vervolgconsult. Handje contantje, want pinnen was niet mogelijk. Omdat Duursma een hekel had aan de belastingen? “Ik heb een hekel aan papieren en bureaucratie,” lichtte hij toe.

Enfin, nu pas loopt hij via de televisie in de kijker van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Geen hard feelings, hoor, maar als ze daar wat beter hadden opgelet, hadden ze al acht jaar geleden aan hun onderzoek kunnen beginnen. En nog een tip: het wemelt van dit soort praktijken in Nederland, blijkt alleen al uit de bioresonantie starpagina.