Spring naar de content

Laatste oproep: En dan halen we nu allemaal ons spaargeld van de bank

Soms- of eigenlijk best wel vaak – vraag je je af in welke wereld onze toppolitici leven. Vrijdag besloten ze een eilandje met een inwoneraantal van rond het miljoen 10 miljard Euro steun te geven. Dat is nog niet voldoende, verwacht wordt dat Rusland en het IMF er nog een paar miljard bij doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het resultaat is dan dat we er per Cyprioot  ergens tussen de 10.000 en 15.000 Euro tegenaan hebben gegooid. Het land heeft een nationaal product van ongeveer 18.000 tot 20.000 Euro per inwoner per jaar, het is lastig om over zowel de bevolking als het BBP een éénsluidend cijfer te vinden maar de hierboven geschetste grote lijn is het wel ongeveer.

We passen per inwoner dus ruim méér dan de helft van zijn hele jaarlijkse productie bij. De Cypriotische economie schijnt nogal verweven te zijn met de Griekse – en als gevolg dan weer natuurlijk met de onze –  dus hebben de banken er forse klappen gekregen toen ze moesten afschrijven op Grieks waardepapier. Cyprus is een in vennootschapsland gewild domicilie, als je het goed aanpakt betaal je extreem weinig belasting. Ook schijnen Russen er nogal wat zwart geld te hebben gestald. Wie nu denkt dat we dit alles ruim op tijd voor de toetreding van Cyprus hebben bestreden – als voorwaarde – die heeft kennelijk te weinig gevoel voor politieke verhoudingen. En ik dus ook.

Maar inmiddels mogen we het wel gewoon een blunder noemen. En omdat één blunder  wat mager is, hebben we er dit weekend nog een bijgekregen. Het spaargeld van de Cyprioot wordt aangepakt, wie méér dan een ton heeft is door één pennenstreek van onze specialisten daar nu 9,9 procent van kwijt. Wie minder heeft, gaat voor een lager percentage voor de bijl. Dat je daar braaf voor hebt gespaard en belasting over hebt betaald? Sorry dan, je bent er bij.

De eerder genoemde manco’s als zwart geld en het belastingparadijs worden als legitimatie genoemd voor een aanspreken van het spaargeld van elke Cyprioot, noem het een fiscale massamoord. Nu weten we allemaal dat ze in Brussel ook nogal zwaar tillen aan zaken die wij in ons land tot nu toe normaal vinden, zoals bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheken. Daar zijn er een heleboel van, of u het daar nu mee eens bent of niet. Stel nu eens dat het in mijn ogen zeer goed denkbare: de crisis wordt nog veel erger en duurt nog wel een jaar of vijf – er van komt. Wie garandeert u dan dat een aantal Europese leiders niet bedenkt dat er in ons land, en in andere Europese landen om andere redenen hetzelfde, niet net zo iets gebeurt? We hebben honderden miljarden spaargeld dus dat schiet lekker op.

Op Cyprus werd een bankrun voorkomen omdat de banken kennelijk al op voorhand wisten wat er stond te gebeuren. Opnamelimieten werden beperkt, mensen konden alleen nog maar naar het brandende huis van spaarbankboekje kijken. De geschiedenis zal leren of dit nu die allesbepalende maatregel was die het vertrouwen van burgers in hun Overheid in één klap deed terugkeren. Ik denk dat het rumoerig gaat worden.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter