Spring naar de content

TV-week: Jochem van Gelder in het nauw en de act van Johan Derksen

U kunt niet alles zien. Daarom zet HP/De Tijd de mooiste, meeste hilarische of ontroerende tv-momenten van afgelopen week voor u op een rijtje. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roeland Müller

De afgelopen week konden we genieten van twee nieuwe remake-series: met bijna 1,5 miljoen kijkers is Aaf (met Annet Malherbe in de titelrol) meteen een hit, en ook Charlie (Halina Reijn) scoorde met 714.000 niet verkeerd op de maandagavond. Bovendien begon Van Gogh, een huis voor Vincent ook met 1,2 miljoen kijkers. Voldoende producties van eigen bodem om te bespreken dus, maar dat wellicht volgende week, want het was deze week toch vooral de week van Derksen & Genee.

De act van de man die zegt nooit te acteren
Al weken zat een gevecht eraan te komen, met in de ene hoek Wilfred ‘van de (eenzijdige) feiten’ en aan de andere kant Johan ‘van de (sterke) verhalen’. Die rolverdeling is duidelijk en het maakt beiden tot goede sportjournalisten. Maar na wekenlang gesteggel over vermeend wanbeleid bij SC Heerenveen werd het Johan donderdag in een live-uitzending van de Europa-League te gortig: “Wij van VI willen niets meer met jou te maken hebben” schreeuwt Derksen tegen Genee.

Een vriendschap die er niet is, kan ook niet kapot gaan. En dus zitten de twee heren de volgende dag gewoon weer met elkaar aan tafel bij Voetbal International. Het weglopen van Derksen was natuurlijk slechts een act om aan zijn redacteurs te laten zien dat hij voor hen opkomt, maar mooie televisie leverde het zeker op. En, geslepen als hij is, in het nieuwe nummer uiteraard het interview met Heerenveen-voorzitter Robert Veenstra. Johan weet hoe je extra omzet genereert.

Jochem van Gelder in het nauw
Hoe incasseer je als zender teleurstelling na teleurstelling? Door even op safe te spelen. Dat deed SBS6 zaterdag met een éénmalige compilatie van momenten waarbij ‘sterren’ zich laten misbruiken. Het doel van Sterren in het nauw moge duidelijk zijn: leedvermaak en effectbejag tegen lage productiekosten.

Een programma van het kaliber ‘lachen om homevideo’s’ , wat alleen uitgerangeerde presentatoren als Hans Kraay junior mogen presenteren. Maar wat schetste onze verbazing? Het was niemand minder dan praatjesmaker Jochem van Gelder die de filmpjes aan elkaar kletste.

Na jarenlang trouwe dienst werd de familieman in 2010 weggestuurd bij de NCRV, waarna hij zijn carrière een nieuwe impuls moest geven. Wacht je je kans af op een mooie omroep en dito programma? Misschien niet meer met je kop op tv?

Zo niet Jochem. Als de echte Ster in het Nauw stond hij daar voor dat groene scherm fragmenten van Sterren Springen, Sterren Vliegen en soortgelijke producties aan mekaar te kletsen van de autocue. We hopen toch dat er voor het multitalent nog meer in het vat zit, bij SBS of elders.