Spring naar de content

‘Cyprus staat op zichzelf.’ Gelooft u het?

Heel grote rampspoed op de beurzen bleef gisteren beperkt tot Azië dat vannacht overigens al weer aardig herstelde. Maar zeker niet helemaal, net als de Europese en Amerikaanse beurzen al tijdens hun dagelijkse sessie deden. Maar tijdens die sessie gingen er niettemin honderden miljarden van hand tot hand, van verliezers naar winnaars.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Dat de verliezen beperkt bleven heeft een heel gevaarlijk kantje. De bedenkers van de haircut voor spaarders in Cyprus zouden er overmoedig van kunnen worden en denken in termen van een geluk bij een ongeluk. Toen het tumult en de woede gisteren de wereld rond gingen moesten ze vrezen voor het ergste. Waren ze echt zo dom geweest dat ze hier mee weg dachten te komen? Ja, zo dom waren ze geweest. En waarschijnlijk zijn ze het nog. Ze laten het bij nader inzien aan Cyprus over om met die ruim vijf miljard voor de dag te komen. Komt het niet van de spaarders tot € 100.000,-, dan komt het van de spaarders die méér hebben. Als het zo gebeurt, dan kunnen de Cypriotische banken zich op voorhand al sterk maken voor een volgend rondje steun. Want niemand laat z’n geld daar nog staan, het zal tot enorme onttrekkingen leiden als later deze week normaal betalingsverkeer weer mogelijk is.

Omdat de eerste reactie – die van gisteren – op de financiële markten aan het eind van de dag nog meeviel, moeten we hun opmerkingen over het op zichzelf staan van de problematiek van Cyprus niet al te serieus nemen. Het heffen bij spaarders zou echt geen optie zijn in andere landen. Daar geloof ik niks van. Ze hebben er aan geroken en het smaakt naar meer. Dat weet ik, dat weet u. En dus denken we aan de ontsnappingsroutes. Want politici die de kluts kwijt raken – daar zijn al best wel veel van tegenwoordig – die zijn tot alles in staat, zoals afgelopen weekend wel is gebleken.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter