Spring naar de content

Onze financiële sector is net zo disproportioneel als die van Cyprus. Let op uw spaargeld

Als argument voor de ongehoorde beoogde greep uit de portemonnee van de Cyprioten wordt de omvang van de bankensector genoemd. Die is disproportioneel want 5 tot 7 maal zo groot als het hele nationaal product van het eiland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gebruikte dat argument dinsdag in de Tweede Kamer ter onderstreping van zijn stelling dat het op Cyprus zo uniek is en zover van de situatie van elk ander Europees land dat het hier nooit zou kunnen gebeuren. Letterlijk zei hij: ‘Er is geen sprake van dat we in andere landen een eenmalige heffing op vermogens zouden opleggen’

Het is best zorgelijk dat een minister van Financiën zijn eigen cijfers niet kent. Sinds 2011 zal de bankensector in Nederland best zijn gekrompen maar volgens een onderzoek van de universiteit van Tilburg was de omvang van de vijf grote Nederlandse banken dat jaar nog vijf maal die van ons nationaal product. Leest u er hier maar over. Een schatting in 2012 leverde een factor 4,7 maal zo groot op als ons BNP.

Wat Dijsselbloem gisteren in feite vertelde is dat een greep uit onze spaartegoeden al bijna net zo noodzakelijk is. Want 4,7 of 5 maal zo groot, dat verschil is natuurlijk flessengeld.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter