Spring naar de content

Cyprus? We hebben wel andere problemen

De financiële markten reageren tot nu toe nogal ingehouden op de Cyprus-problematiek. Er is een bijna blind vertrouwen dat er links- of rechtsom een oplossing komt. Het zou kunnen, de Europese toppers met Mario Draghi voorop hebben zich de afgelopen jaren heel creatief getoond. Toch vraagt iedereen zich in het achterhoofd af hoe lang dat goed kan gaan. Het zou zo maar kunnen zijn dat de kwestie Cyprus die vraag gaat beantwoorden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Je zou daarbij bijna vergeten dat de gisteren gepubliceerde werkloosheidcijfers voor ons land al in het eerste kwartaal van 2013 alle begrotingsaannames voor het hele jaar in de war schoppen. Die februari-raming van het Centraal Planbureau kan in de prullenbak, van de aannames blijft weinig overeind.

Zo mogelijk nog zorglijker waren de Europese cijfers die gisterenochtend werden gepubliceerd. De economische activiteit in de hele Eurozone is in maart onverwacht gedaald naar een cijfer van  46,5 waar 48,3 was verwacht. Zou dat laatste cijfer zijn behaald dan zou dat een lichte groei zijn geweest in vergelijking met de 47,9 van februari.

Overigens betekent elk cijfer kleiner dan 50 dat er sprake is van krimp. U zult zich misschien herinneren dat het CPB met name de export zag als een aanjager van een beetje groei in de tweede helft van dit jaar. Dat verhoudt zich niet goed met een een verdere krimp in economische activiteiten in de Eurozone, temeer ook omdat ook onze belangrijkste handelspartner Duitsland het slechter dan verwacht deed. Daar groeit de economie nog wel licht maar de groei nam ook af.

En zo ontwikkelt zich een gevaarlijke cocktail, politici verliezen hun geloofwaardigheid – als ze die nog hebben – met het blijven wijzen naar zo’n periode in de nabije toekomst waarin alles beter wordt. Sneller dan ze dachten zullen het tweede halfjaar als richtpunt moeten verlaten, het zal nu wel ergens in 2014 moeten worden.

O ja, er was een lichtpuntje. De huizenprijzen zijn in februari minder gedaald dan in januari. Maar 8,3 procent tegen 9,6 in januari.

Er was wat minder aandacht voor het gegeven dat inmiddels meer dan een miljoen huishoudens een hypotheek hebben die hoger is dan de waarde van hun huis. Met die daling van 8,3 procent zijn de prijzen van bestaande koopwoningen inmiddels op het niveau van 2003. En in januari viel de huizenmarkt extra sterk terug omdat er eind 2012 vanwege de nieuwe hypotheekregels een grote extra vraag was.

Dat maakt zo’n lichtpuntje toch weer anders.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter