Inflatie in februari doet denken aan de donkere dagen na de Internetbubble
Maandagochtend maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek de inflatiecijfers over februari 2013 bekend. Met 3,2 procent hebben in Europa alleen nog Estland voor ons. Het is ook de hoogste inflatie in ruim tien jaar. In 2000 barstte, zoals we allemaal weten, de Internetbubbel. Niet lang daarna voelde ook de Nederlandse regering de economische problemen die er het gevolg van waren. Om de opdoemende gaten dicht te lopen werden in 2001 de BTW en de energiebelasting verhoogd, twee melkkoeien die we altijd voor dat doel buiten kunnen zetten.
Op de gevolgen hoefden we niet lang te wachten, het jaar daarop – 2002 – zakte de economische groei naar het laagste peil in – toen – twintig jaar. In het vierde kwartaal van 2002 begon de economie al te krimpen, van kwartaal op kwartaal. De consumptie van huishoudens daalde al ten opzichte van 2001 en dat had alles te maken met de forse toename van de inflatie, dat vrat aan de koopkracht en het consumentenvertrouwen. Eind 2002 werden er nog wel even fors wat auto’s gekocht maar dat kwam door het afschaffen van belastingvoordelen in januari 2003. Toen kelderde de autoverkopen uiteraard alsnog.
In 2003 kromp onze economie 0,7 procent, pas in 2004 was er weer sprake van groei.
Als belangrijke redenen geeft het CBS anno 2013 het verhogen van de BTW naar 19 procent, het verhogen van de energie- en assurantiebelasting en het verhogen van de accijnzen. 2001 revisited, what else is new? Leren politici nooit van het verleden? De toestand van de economie was in 2001 bij lange na niet zo erbarmelijk als nu. Maar door de belastingverhogingen, die op hun beurt weer de koopkracht aantastten, begon de werkloosheid in het vierde kwartaal van 2001 al te stijgen. In februari 2003 is de werkloosheid van jaar op jaar met 73.000 personen toegenomen. Maar toen begon het totaal van het getal nog met een ‘4’, nu is het een ‘6’ en de ‘7’s is in zicht.
Tien jaar later is het beeld identiek en de situatie nog veel erger. Gierende inflatie, de op één na hoogste in de Eurozone. Steil oplopende werkloosheid. En voorspellingen van krimp die al achterhaald zijn als ze de pers halen. Einstein zou het gezegd hebben, vrij geciteerd: het kenmerk van idiotie is het als je de zelfde handelingen blijft herhalen en een andere uitkomst verwacht.