Spring naar de content

En dan wil ik nu graag horen waar ik mijn spaargeld wél kan achterlaten

Als we de afgelopen weken iets hebben kunnen zien, dan zijn het de kleren van de keizer. Er werd en wordt door onze leiders dik opgegeven over het al maar scherper wordende bankentoezicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Zo langzamerhand heb ik de indruk dat het helemaal niets voorstelt. Of in elk geval niets voorstelde. En na Cyprus krijg je zomaar het idee dat daarin niet snel verandering komt.

Kennelijk is Laika, die tweede Cypriotische bank die nu op de klippen mag lopen, geen systeembank. Ze laten ‘m immers failliet gaan. Dan zou je zeggen dat de zorgplicht die een Overheid – en in dit geval ook gewoon de Europese Overheid – ten opzichte van zijn burgers heeft, met zich meebrengt dat spaarders al heel lang geleden gewaarschuwd zouden worden. Want er was toch toezicht? Die toezichthouders kennen de boeken, de situatie. Die Europese noodsteun is er al een hele tijd, wisten we dat? En hebben ze op Europees niveau dan nu eigenlijk niet besloten dat de enige manier om het geld terug te krijgen was door het te het halen bij spaarders. Al op 26 november 2008 (!) werd het ‘Recovery Plan’ op Europees niveau aangenomen, de banken werden als het echte probleem gezien. We zijn nu vier en een half jaar verder, wisten we niet wat er op Cyprus aan de hand was? Lieten ze spaarders gewoon genoeg naar binnen dragen om ze nu te onteigenen? Schaf dat toezicht dan maar af, het is een schijnzekerheid.

Wie garandeert me dan dat we niet in Nederland nog in een mijnenveld lopen? Wat weet de Overheid wel en weten wij niet? Waar kan ik mijn spaargeld kwijt zonder dat mijn zakken binnenkort pseudo-legaal worden gerold?