Spring naar de content

Dijsselbloem snapt mores van financiële markten niet

Maandagochtend gingen de koersen van de beurzen in Europa als een raket uit de startblokken. De Duitse DAX noteerde op enig moment een plus van zo’n anderhalf procent, de AEX 1,2 procent. De CAC in Parijs ook al ruim een procent in het groen. De Aziatische beurzen waren met forse plussen Europa al voorgegaan, de Japanse Nikkei zelfs met bijna 2 procent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het was een en al euforie in de financiële markten over Cyprus en niet onverwacht, zo gaat het meestal als beleggers denken dat er een oplossing is gevonden voor een probleem. Zelf was en ben ik daar wat cynischer over. En dan druk ik me voorzichtig uit.

Ik nam vrijdag aan het eind van de beursdag posities in die zouden profiteren van een stijging op maandag, ik sloot ze maandagochtend kort na opening met flinke winst. Want al geloof ik niet in de Cypriotische oplossing, ik geloof wel in het gedrag van beleggers. Tegelijk draaide ik weer terug naar Shorts waarmee ik hoop te profiteren van een daling. Want ik was ervan overtuigd dat het bezit van de zaak het einde van het vermaak is. Ook dat is tamelijk standaard beleggersgedrag,

Op het moment dat ik dit schrijf – maandagmiddag rond half zes – staan dezelfde beurzen die maandagochtend zo fors stegen allemaal fors in het rood, tot wel een heel procent. Mijn vanochtend weer ingenomen Short-posities staan ook op flinke winst en dat is veel sneller dan ik had gedacht. Maar ik word dan ook geholpen door Jeroen Dijsselbloem. Om het allemaal te objectiveren – u weet inmiddels dat ik geen hoge pet van hem op heb – citeer ik uit een nieuwsbericht van Dow Jones dat rond 17:00 uur op mijn scherm knalde. Ik verwachtte de daling wel maar zo snel: daar moest een verklaring voor zijn.

AMSTERDAM (Dow Jones)–De Italiaanse en Spaanse aandelenmarkten zijn maandagmiddag sterk gedaald, en ook andere Europese markten verloren maandag terrein, nadat Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem in gesprek met de Financial Times en Reuters zei dat het noodplan voor Cyprus als blauwdruk dient voor het oplossen van bankproblemen, met andere woorden: aandeelhouders en obligatiehouders zullen bij herstructureringen de eerste klap op moeten vangen, gevolgd door niet-gegarandeerde spaarders. Dit staat in scherp contrast met recente opmerkingen van Europese politici, waarin werd gesteld dat de Cypriotische depositoheffing een “eenmalige” oplossing zou zijn, gezien de unieke problemen van het land. Omstreeks 16.40 uur noteert de EuroStoxx 50 1,2% lager op 2.650,10, verliest de DAX-30 0,3% tot 7.889,03, en noteert ook de CAC-40 1,1% lager op 3.730,74. De FTSE-100 staat 0,3% in de mijn op 6.374,40. De Italiaanse MIB noteert 2,6% lager op 15.633,13, terwijl de Madrileense IBEX 2,4% verliest op 8.127,50. Eerder op de dag noteerden de markten uit opluchting over het steunakkoord nog in de plus.

Maandagavond legt Dijsselbloem het bij Pauw & Witteman allemaal nog eens uit. Hij heeft die dag een nieuw Engels woord geleerd: blauwdruk. Daarom weet hij zeker dat hij dat woord niet gebruikt heeft, hij kende het niet. Om direct daarop volgend omstandig uit te leggen wat hij dan wel bedoelde. Zou ik dat verhaal moeten samenvatten dan schiet me maar één woord te binnen: blauwdruk.

Het valt niet mee. Out of the blue minister van Financiën van ons prachtland. Vervolgens in één ruk door naar het voorzitterschap van de Eurogroep, veel hoger kan niet. En daarom geen of nauwelijks tijd gehad om je een keer te verdiepen in de materie. Je mond houden, dat is vaak het beste. Maar niettemin: hartelijk dank, mede namens de leden van mijn beleggingsvereniging.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter