Spring naar de content

Knuffel eens een hacker

Vaak als in de media het woord hacker valt is de connotatie negatief. Er wordt gedacht aan inbrekende criminelen in vage landen die weinig goeds in de zin hebben. Maar er is ook een hackersgemeenschap die veel minder duister is dan het stereotype  zo vaak doet geloven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Brenno de Winter

Binnen de Nederlandse gemeenschap treffen we niet alleen toptechneuten aan, maar ook handig, out-of-the-box-denkende mensen en soms ook maatschappijkritische mensen. Die groep noemde zich ooit techno-anarchisten met een kritische blik op de overheid. Zij waarschuwen voor de gevaren van technologie, problemen met bepaalde vormen van toezicht op mensen en van een overheid die teveel van zijn burgers wenst te weten.

Ontmoet eens een hacker
Eigenlijk precies de boodschap die je van een hacker mag verwachten: dit is technologie, dit doet het, dit is stoer en dit vooral een probleem. De lessen die iedereen zou moeten trekken, maar de meeste mensen helaas niet doen. Tot een crimineel precies dat doet waarvoor u talloze malen was gewaarschuwd.

Maar waarom zou u mij op mijn woord geloven? Zaterdag 30 maart 2013 houden de hackershonken of hackerspaces een open dag. Misschien een leuk idee eens een hacker te ontmoeten of te knuffelen. Dan ziet u meteen dat het beeld van de kritiekvolle overheid toch niet deugt. Misschien zien wij elkaar, want ik ben in ‘mijn’ hackerspace in Arnhem.