Handelsoorlog tussen Japan en Verenigde Staten dreigt
Donderdagochtend – Nederlandse tijd – boog de Japanse beurs Nikkei een fors verlies in een half uurtje om naar een forse winst.
Oorzaak: de slotverklaring na de tweedaagse bijeenkomst van de Japanse tegenhanger van de FED. Daarin werd een agressieve monetaire politiek aangekondigd met als doel het veroorzaken en vervolgens omhoog jagen van de inflatie naar een streefpeil van 2 procent. Japan bevindt zich al jaren overwegend in een diepe recessie met flinke deflatoire aspecten. Als er iets killing is voor een economie, dan is het deflatie, een fenomeen dat we in Europa, laat staan in Nederland, niet echt kennen. Bij dit verschijnsel worden de prijzen niet hoger (zoals bij inflatie), maar lager. Zowel producenten als consumenten stellen uitgaven dan uit, wachtend op een nog lager prijspeil. Het gevolg is een krimp van de economie.
Na de Tweede Wereldoorlog kon de Japanse economie aanvankelijk fors groeien; er was wederopbouw en Amerikaanse beloften voor protectie maakten dat er geen geld aangewend hoefde te worden voor defensie. Begin jaren zeventig was er voor het eerst sprake van krimp als gevolg van de toenmalige energiecrisis: de prijzen van olie explodeerden en Japan, dat zelf geen delfstoffen heeft, kon die klap niet aan. Daarna klom de economie weer even uit het dal: de Nikkei noteerde begin jaren negentig boven de 40.000 – het gevolg van een enorme bubble in onder meer vastgoed – om vervolgens met een ongekende klap tot ruim onder de 10.000 te dalen. Op dit moment is er een stand van ruim 12.400. Voor de liefhebbers: dit is het beeld.
Een nieuwe regering en een nieuwe directeur van de Japanse Centrale Bank hebben ervoor gezorgd dat de – in hun ogen veel te dure – Yen sinds november zo’n 16 procent goedkoper is geworden ten opzichte van de dollar. Daarmee verbetert Japan zijn exportpositie direct: Japanse spullen – auto’s lopen daarbij het meest in het oog – worden in het buitenland flink goedkoper. De net weer opkrabbelende Amerikaanse auto-industrie wordt hierdoor flink geraakt: uit de laatste cijfers blijkt dat de Japanners in hoog tempo marktaandeel veroveren. Als dat doorzet, kan het niet anders dan ertoe leiden dat in de VS wordt geroepen om importheffingen.
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen