Spring naar de content

Met het polderakkoord herschrijft Mark Rutte opnieuw zijn regeerakkoord

Onmiskenbaar het belangrijkste nieuws van de week – uit de binnenlandse politiek dan – is toch wel het sluiten van het sociaal akkoord. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Na een aanvankelijk goed geslaagde radiostilte raakten de onderhandelingen tussen de werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbeweging donderdag in een stroomversnelling, nadat er in de Volkskrant was gelekt over de plannen.

Het tekende het begin van een drukke dag voor de onderhandelaars, die zich aanvankelijk weinig populair maakten met hun stilte.

Nog maar een paar dagen eerder mocht Alexander Pechtold bij Pauw & Witteman leeglopen over het almaar uitblijvende akkoord. Hij verweet de coalitiepartijen dat er te weinig regie was over het overleg. De Tweede Kamer was volgens hem ook nog eens te weinig op de hoogte van de voortgang.

Donderdagavond was het dan ineens toch zover. Aan het begin van de avond overlegden onderhandelaars Bernard Wientjes (VNO-NCW), Jaap Smit (CNV) en Ton Heerts (FNV Bondgenoten) pro forma nog even met premier Mark Rutte en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Het akkoord was toen al lang en breed beklonken en niet veel later konden de mannen de champagne ontkurken.

De uitkomsten, uitgebreid in veertig pagina’s opgeschreven: “We gaan niets veranderen en wachten een paar maanden af of het dan beter is.” Dat is min of meer de samenvatting. En daarmee herschreef Mark Rutte al voor de zoveelste maal zijn regeerakkoord. Het kabinet kan in elk geval weer even vooruit, minimaal tot augustus, dan kijkt Rutte naar de praktische uitkomst van dit polderakkoord.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook