Spring naar de content

Wij kopen van Mark Rutte liever geen tweedehands auto

De meest valse verkiezingsposter uit de geschiedenis toont de Amerikaanse presidentskandidaat Richard Nixon in 1960 met daarbij de tekst: Would YOU buy a secondhand car from this man? Sommigen denken dat de poster Nixon de zege tegen John F, Kennedy heeft gekost. Onze premier Mark Rutte heeft weliswaar de verkiezingen al gewonnen, maar wil nu ook autoverkoper worden. Waarom wij ons door Mark geen nieuwe auto laten aanpraten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Nieuwe lente
Volgens onze premier is de tijd van het somberen voorbij en moeten we zelf gaan zorgen voor een nieuwe lente, nu de natuur dat zo lang heeft nagelaten. De binnenlandse consumptie moet sterk gaan stijgen en dat kan, aldus Rutte, door ons vijftien jaar oude karretje in te ruilen voor een nieuw model. En door, toe maar, een huis te kopen. Hij maakte die Balkenende-achtige opmerkingen bij de presentatie van het sociaal akkoord.

Nou haalt dat sociaal akkoord zo ongeveer alles overhoop dat Rutte en Samson ons nog geen jaar geleden beloofden bij de presentatie van het frisse, nieuwe kabinet van VVD en PvdA. Zo zou dit kabinet de overheidsfinancien eindelijk eens op orde brengen maar ziet het nu af van extra bezuinigingen. Het kabinet zou het WW-stelsel gaan hervormen. Dat is nu ook van tafel door de inbreng van werkgevers en vakbonden. Over de woningmarkt zegt het sociaal akkoord gelukkig niets maar aan de plannen daarvoor kunnen zelfs de meest geharde woningmarktexperts geen touw vastknopen.

Vertrouwen
Even afgezien van de vraag of het sociaal akkoord verstandig beleid betekent: zo’n ommezwaai in een paar maanden tijd, dat tast het vertrouwen in de politiek aan en ook nog de geloofwaardigheid. Wat let Rutte om de zaak in augustus, als de gevreesde cijfers van het Centraal Planbureau een beetje tegenvallen, opnieuw op de schop te nemen. Dat is geen klimaat waarin je lichthartig een grote uitgaaf als een nieuwe automobiel doet. Voor hetzelfde geld gaan de belastingen daarop opeens sterk omhoog.

Over een huis zullen we het dan maar helemaal niet hebben. Net vorige week kwam een belangrijk rapport uit over de woningmarkt sinds 1995. Dat rapport spreekt van een zeepbel die vooral geld heeft opgeleverd voor de projectontwikkelaars, bouwers en gemeenten. Een miljoen huishoudens staat inmiddels ‘onder water’: hun hypotheekschuld is hoger dan de waarde van hun woning. Dan denk je wel twee keer na voordat je besluit om even een nieuwe woning aan te schaffen, hoezeer makelaars en bouwers daar ook naar snakken.

Wanhoopsoffensief
Wij zijn het met de premier eens dat somberen niet helpt maar dit leek nog het meest op een wanhoopsoffensief, niet toevallig aan de vooravond van het eerste lente-achtige weekend. Maar net zoals wij makelaars en autoverkopers niet vertrouwen op hun blauwe ogen maar prijs stellen op een technische keuring door een onafhankelijke instantie vragen wij van Rutte op de eerste plaats een duidelijk beleid dat doorgerekend is door het CPB. Want dat regeert dit land eigenlijk, heeft deze lente ons geleerd.