Spring naar de content

Nieuwe Jan Vertonghen moet afrekenen met pestkoppen

Ajax heeft de beoogd opvolger van de vorig jaar naar Tottenham Hotspur vertrokken Jan Vertonghen eindelijk in huis. Terwijl Toby Alderweireld met verve het afgelopen seizoen de achterste linie overeind hield, moet een volgende Belg de nieuwe rots in de Amsterdamse branding gaan worden. Tenminste, als ze in de kleedkamer maar wel een beetje lief voor hem zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Nathan Leyder is de naam, een zestienjarige verdediger die deze week in Amsterdam gepresenteerd werd door Wim Jonk. Schuchter kijkt een tenger ventje, z’n houthakkershemdje hoog dichtgeknoopt, met spiedende oogjes in de camera. Nathan Leyder is nog geen zestien, maar als deze jongen over tien jaar in de Europese top voetbalt, dan koop ik sowieso z’n biografie. Of weet je wat, ik schrijf ‘m zelf wel.

Nathan Leyder komt over van Club Brugge waar hij niet langer te handhaven was, zo valt in de Belgische media te lezen. Niet zijn onprofessionele houding of ander ongeoorloofd gedrag was het probleem, nee de jonge Belgische verdediger werd gepest. Vier teamgenoten van Leyder sloegen Leyder meermalen in elkaar, waarna deze besloot niet langer in Brugge te willen voetballen.

En toen kwam Ajax, het Ajax van de bravoure, het Ajax van de grote mond, het Ajax van de zelfbewuste voetballer. Het management van Club Brugge kwam in actie toen er filmbeelden opdoken van de stelselmatige pesterijen, in Amsterdam hadden die pesterijen waarschijnlijk al op Keek gestaan. Nathan Leyder is gewaarschuwd.

Toch heb ik er alle vertrouwen in dat Leyder bij Ajax wel zijn plek gaat vinden. Ik zocht oude foto’s terug van de man in wiens voetsporen hij moet treden en vond een smal gezichtje met iets te grote oren, inderdaad, ook Jan Vertonghen was in 2006 absoluut een geschikt doelwit voor pestkoppen geweest. Inmiddels dendert hij als een echte vedette lachend met grote stappen het veld over als een grote jongen in de Premier League.

Zoals Edwin van der Sar het enkele weken geleden bij het verlate afscheid van Jan Vertonghen in de Amsterdam ArenA al zei: “Je kwam binnen als een verlegen, bescheiden Belg, je bent hier weggegaan als een topverdediger.” Nathan Leyder, dat gaat helemaal goedkomen!

Onderwerpen