Spring naar de content

Verkracht door een profvoetballer. Het gruwelijke verhaal van Tina

Aan het eind van het seizoen 2004 beëindigt Nigeriaans international Godwin Okpara zijn voetballoopbaan bij Standard Luik. Hij heeft een fraaie loopbaan gehad, al is hij niet de wereldster geworden die Pele in hem vermoedde toen hij ooit uitblonk op het WK onder 17 jaar. Maar toch: Godwin Okpara mag tevreden zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Hij krijgt een bos bloemen, loopt een ronde. De toeschouwers klappen voor hem. Niemand weet dan nog dat ze klappen voor het Kwaad in eigen persoon.
Godwin Okpara heeft op het moment van zijn afscheid al bijna twee jaar lang een pleegdochter in huis. Sinds de winter van 2001 woont Tina bij Godwin en zijn vrouw Linda in huis. Tina is de dochter van een buurman van de Okpara’s in Nigeria. Ze komt naar Frankrijk omdat haar ouders haar de beste opleiding willen geven die mogelijk is.

Het derde jaar
Twaalf jaar is Tina als ze naar Chatou komt, waar de familie Okpara sinds Godwins verblijf bij Paris Saint Germain woont.
Het eerste jaar gebeurt er niets.
Het tweede jaar gebeurt er niets.
In Tina’s derde jaar bij de Okpara’s, is ze op een dag alleen thuis met Godwin. Het is nog vroeg, maar toch heeft de Nigeriaans international al een halve fles whisky achter de kiezen. Hij vraagt of ze even bij hem op de bank wil komen zitten.
Nee, nog wat dichter graag.

Later zal Godwin Okpara betogen dat de eerste keer seks met wederzijdse instemming geschiedde. Tina herinnert zich echter nog het moment dat het afgelopen was, het moment waarop hij zich naar haar toeboog en zacht in haar oor fluisterde.
‘Als je praat, maak ik je af.’
Niet eens op een dreigende toon, meer de toon die je gebruikt om een vanzelfsprekendheid te herhalen.
Nog weer later, als Godwins vrouw Linda achter de verkrachtingen komt, neemt het misbruik gruwelijke vormen aan. Linda drukt sigarettenpeuken uit in het gezicht van het meisje en speelt seksspelletjes met haar die iedere fantasie, hoe gruwelijk ook, te boven gaan.

Wanneer Tina in 2005, na drie jaar van doffe ellende en onmenselijke vernedering, het huis van de Okpara’s ontvlucht en alarm slaat, worden de ex-voetballer en zijn vrouw opgepakt.
Tijdens de rechtszaak doet Tina voor het eerst haar gruwelijke verhaal. Godwin zit er emotieloos bij, alsof het hele gebeuren hem niet aangaat, Linda is luidruchtig en maakt zelfs een klein dansje in de beklaagdenbank als de rechters voor beraadslagingen zijn vertrokken. Als de vonnissen worden voorgelezen (Godwin tien jaar cel, Linda vijftien), draait Linda Okpara zich om naar haar voormalige pleegkind, kijkt haar in de ogen en zegt: ‘Nou, hartstikke bedankt, he!’

New born christian
In de gevangenis probeert Godwin Okpara zich twee keer van het leven te beroven. Tevergeefs. Na die mislukkingen besluit hij zich aan het geloof te wijden. Hij wordt een new born christian en organiseert allerhande evangelische activiteiten binnen de muren.
Van zijn tien jaar gevangenisstraf zit hij er uiteindelijk slechts drie uit. Een van de redenen voor zijn vervroegde vrijlating is de ziekte van zijn zoon Shaun, die aan kanker lijdt en sterft kort na de vrijlating van Okpara.
Tina schreef een boek over haar gruweltijd bij de Okpara’s en werkt inmiddels als verpleegkundige.
Godwin Okpara wordt door Frankrijk naar Nigeria uitgezet, waar hij nu een teruggetrokken bestaan leidt. Nooit zal er nog iemand bereid zijn voor hem te applaudisseren.
Ook Pele niet.