Spring naar de content

Jonge Socialisten (PvdA): regeerakkoord openbreken over strafbaarstelling illegaliteit

Toon Geenen, voorzitter van de Jonge Socialisten, wil dat moederpartij PvdA het regeerakkoord nogmaals openbreekt. Reden is de voorgenomen strafbaarstelling van illegaliteit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

“Dat is al zo vaak gedaan, waarom niet nog eens?” Dat zegt hij in een interview met  mijnstudentenleven.nl. “Wij zijn het helemaal oneens met de opstelling van de PvdA over de strafbaarstelling van illegaliteit. We snappen heel goed dat in een coalitie compromissen gesloten moeten worden, maar dit gaat te ver”, stelt Geenen. “Bovendien, het akkoord is al zó vaak opengebroken, waarom niet nog eens?”

Petitie
Het kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen, wat op veel verzet stuitte. Een PvdA-lid startte een petitie tegen de plannen, dia al voor vele partijprominenten is ondertekend. Oud-minister Jan Pronk overweegt zelfs zijn partij te verlaten indien het wetsvoorstel definitief wordt.

Toon Geenen: “De Partij van de Arbeid heeft, en dat vind ik al vanaf het begin, veel te weinig gezegd: ‘we gaan een ander asielbeleid voeren dan het vorige kabinet’. Op het Kinderpardon na wordt er nog altijd PVV-beleid gevoerd. Iemand vastzetten, puur omdat hij of zij hier is, dat is een principekwestie.”

Extra ledenraad
De voorzitter van de Jonge Socialisten vraagt zich af waarom het strafbaar moet zijn ergens rond te lopen waar hij zich niet kan identificeren. “Ik zou hier ook naartoe gaan, als ik in Somalië zou zijn geboren. Dat niet iedereen hier kan blijven begrijp ik, Nederland is een klein land. Maar dat moet geen reden zijn zo iemand vast te zetten.”

Op 12 mei houdt de PvdA een extra ledenraad over het onderwerp, nadat op het partijcongres afgelopen week een motie om de strafbaarstelling van illegaliteit alsnog aan te pakken was aangenomen door de leden, maar geweigerd wordt door de partijleiding en Tweede Kamerfractie.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook