Spring naar de content

Een hart onder de riem voor Emile Ratelband

Lieve Emile Ratelband, 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Olga Kortz

Allereerst: gefeliciteerd met uw vrijspraak. U treft mij op een moment dat ik wel een positiviteitsgoeroe kan gebruiken. Ik heb een vriendin en die vriendin kan soms ware uitspraken doen. Zo zei ze deze winter: ‘Ja, het leven. Het leven gaat je niet in de koude kleren zitten.’

Op dat moment stond die uitspraak erg ver van mij af; al was het winter, het leven was mild voor mij. Maar zoals we van het leven gewend zijn, hadden haar woorden mijn gelukkige omstandigheden snel ingehaald. En ben ik nu zoals ik al zei op het punt beland dat ik wel een positiviteitsgoeroe kan gebruiken. Het nieuwsbericht dat u vandaag bent vrijgesproken was een goed begin. Onmiddellijk stond ik positiever in het leven dan, zeg, gisteren.

Ik herinner mij dat ik het bericht las dat u ervan beschuldigd werd een onfrisse organisatie de opdracht zou hebben gegeven uw huis in brand te steken. U zou in financiële nood verkeren; de verzekering had een aardig bedrag voor u in petto als uw woning zou uitbranden. Uw zaak was onderdeel van een omvangrijker proces rondom een persoon die in de media een ‘beroepscrimineel’ wordt genoemd en luistert naar de naam ‘Rob Z.’ Elke keer als ik lees dat Rob Z een ‘beroepscrimineel’ wordt genoemd, en niet gewoon ‘crimineel’ ben ik weer iets positiever.

Al impliceert ‘beroeps’ het tegenovergestelde, toch geeft die toevoeging het werk van Rob Z. iets hobbyistisch. Maar misschien raaskal ik nu. Rob Z. zal hoe dan ook geen fijne jongen zijn. Vandaag werd hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Oplichting, witwaspraktijken, de aanslag op een kantoor met een granaat en een poging tot liquidatie, het is een kleine greep uit het leven van Rob Z.

Vier van de twaalf verdachten, onder wie u, Meneer Ratelband, werden vandaag vrijgesproken. De anderen kregen straffen variërend van 4 maanden cel tot 8 jaar. Er was niet voldoende bewijs waaruit bleek dat u de opdracht zou hebben gegeven uw huis in de as te leggen. Maar de rechtbank achtte de kans wel groot. Toen ik dat las, met in mijn achterhoofd het beeld van al die andere verdachten, en al die celstraffen, en zware jongen Rob Z., huiverde ik even. Bij iets minder positieve zin van deze rechter had het helemaal anders kunnen aflopen met u. En zou u voortaan als crimineel aangemerkt worden. Misschien wel een ‘beroeps’.

Ik hoop voor u dat het Openbaar Ministerie het hierbij laat. En dat u de draad snel weer op kunt pakken. Voor ons allemaal.

Liefs,

OK