Spring naar de content

Laat Hero Brinkman de moord op Helmin Wiels oplossen

De links-populistische politicus Helmin Wiels is vermoord op Curaçao. Afgeknald op het strand. Ik interviewde de leider van Pueblo Soberano een paar jaar geleden voor HP/De Tijd, en afgaande op wat hij toen vertelde zou hij er weinig vertrouwen in hebben gehad dat de politie en het OM op Curaçao zijn moordenaars snel in de kraag vatten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Als ik de tape van het interview terugluister, hoor ik de bedreigde Wiels (hij deed afgelopen vrijdag nog een paar pittige uitspraken over een telecombedrijf) bijna zeggen: haal Hero Brinkman hierheen! Toenmalig PVV-Kamerlid Brinkman had een snoeihard rapport geschreven over de bestuurscultuur op de Antillen.

De reactie van Wiels: “Brinkman heeft voor vijftig procent groot gelijk. Ik ben niet tegen iemand als Brinkman, want ik ben ook een corruptiefighter. Corruptiezaken zijn hier een geval van coalitievorming. Partijen tolereren elkaars corruptie, om de coalitie in leven te laten blijven. Een paar rijke families met heel veel zwart geld hebben hier het heft in handen. Zij bemoeien zich altijd met de politiek.” Over het OM zei Wiels: “Het maakt zich schuldig aan klassenjustitie. En dat kun je zien.”

Vervolgens ging ik naar Saba, waar de bekende ranger James ‘Crocodile’ Johnson ook al hoog opgaf van ex-veldwachter Brinkman. Inderdaad, Antilliaanse politici en politiebeambten zijn ‘a bunch of thieves and crooks’, bevestigde Johnson.

Wiels, die twee kinderen had die toen 23 en 21 jaar waren en aan wie je duidelijk zag dat hij aan bodybuilding deed, drukte zich graag kernachtig uit. Eilandgenoten die goed luisteren naar de ‘hoge heren in Den Haag’ noemde hij tegenover mij ‘house niggers’. Maar hij ontkende dat hij tegen Telegraaf-journalisten had gezegd dat alle macamba’s (Hollanders) van het eiland moeten. “Ik heb dat gesprek opgenomen, omdat ik De Telegraaf niet vertrouw.”

Over zijn felheid in het debat zei hij: “Dat is mijn aard. Ik doe mijn huiswerk en ik weet wat ik wil. Voor mij is het alles of niets.”

Het is uiteindelijk dat laatste geworden.