Spring naar de content

Hoe de carrière van ‘s werelds duurste voetballer volledig mislukte

Manuel Lopez de Lopera had een droom: zijn club, Real Betis Sevilla, moest de beste club ter wereld worden. Beter nog dan Real Madrid en Barcelona, het groen van Betis moest overal overwinnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Lopez de Lopera had geld. Veel geld. Genoeg geld om van zijn dromen werkelijkheid te maken. Hij moest vooral niet te zuinig zijn.
Het was eind jaren negentig en de voorzitter met het voetbalhart begon met geld te smijten: miljoenen voor Finidi George als nieuwe rechtsbuiten, nog veel meer miljoenen voor Alfonso als de nieuwe spits. Maar het grote geld bewaarde hij voor de man die de linkerflank moest gaan betoveren, de winnaar van de Gouden Bal als de beste speler van de Confederations Cup 1997. Het grootste talent van Brazilië.
Denilson.

De bank in Sevilla
Na verschillende succesvolle jaren bij Sao Paolo verhuisde Denilson voor veertig miljoen gulden naar Real Betis. Nog voor het merendeel van de mensheid hem ooit had zien voetballen, was hij zomaar opeens de duurste voetballer ter wereld.
Het prijskaartje zou een leven lang als een molensteen om zijn nek blijven hangen.
Zeven jaar voetbalde Denilson bij Betis, zeven jaar bakte hij er minder van dan de veertig miljoen deden vermoeden. Er kwamen nieuwe duurste voetballers ter wereld, wel drie per zomerstop. Denilson raakte vergeten, het Braziliaans elftal stelde geen prijs meer op zijn aanwezigheid en de bank in Sevilla werd ieder jaar een beetje harder.
In 2005 vertrok hij, om zijn comateuze loopbaan met een serie elektroshocks tot leven te wekken. Een jaartje speelde hij bij Bordeaux. Geen succes.
Tot er geen club meer te vinden was die nog aan zijn obscene salariseisen wilde voldoen.

Poor fitness
Wat er in de laatste jaren van Denilson is geworden, kan niemand exact navertellen. De clubs waar hij onder contract stond, vertellen in elk geval het verhaal van de neergang: Al Nassr, FC Dallas, Palmeiras. Xi Mang  Hai Phong uit de Vietnamese Super League.
Zijn laatste club heette Kavala. Hij speelde er geen enkele wedstrijd. Volgens het internet door een ‘poor fitness’ van de speler.
Daar, in Macedonië, kwam twee jaar geleden in alle stilte een einde aan de loopbaan van de duurste voetballer ter wereld.
Verpletterd door zijn eigen hype.