Spring naar de content

Een bijzondere bekerfinale

Ik heb een onberedeneerde hekel aan video’s op internet waarin onbekenden hun voetbalkunsten tonen. Ze gaan altijd als volgt: een man staat op een verlaten grasveld met roestige doelen of in een wijk die schreeuwt: hallo, we zijn in de grote stad! Dan volgt de introductie van de truc – vaak een onmogelijke carambole waarbij vreemd genoeg altijd gebruik wordt gemaakt van een vuilnisbak en een colaflesje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Daarna volgen vijf seconden matig getrukeerde film.
Een filmpje met een voetbaltruc kan slechts op twee manieren eindigen: een nonchalante blik in de camera (suggererend dat de truc niet kon mislukken) of een onbeholpen grijns over zoveel mazzel, met het verbijsterde gegil van de vriend die de camera vasthoudt op de achtergrond.

De Franse bekerfinale
Een van de bekendste voetbaltrucsvideo-uploaders van het internet is de Fransman Rémi Gaillard. Hij maakte onder andere een video met Ronaldo, waarin ze elkaar overtroeven in onzinnige biljartvoetbaltrucs. Maar het grootste deel van zijn bekendheid dankt Rémi Gaillard gek genoeg aan de bedroevende beveiliging in Franse voetbalstadions.

Het is 11 mei 2002. Lorient wint de Franse bekerfinale van Montpellier. De vreugde is groot want Lorient wint niet zo vaak, en zeker geen grote prijs. Uitzinnig van blijdschap huppelen spelers en begeleiders over het veld.
Plotseling loopt er nog een jongen het veld op, in het grasgroen van Lorient. Een wissel die zich heeft omgekleed, denk je, als je de video tenminste niet op het Youtube-account van Rémi Gaillard bekeek.
De jongen in het groene shirt moet hollen om op tijd te zijn voor de overwinningsfoto van het team. Hij glijdt uit. De televisiecamera heeft hem in de gaten en volgt de jongen als hij roepend en feestend over het veld loopt. Niemand heeft iets door.
De jongen kijkt in de camera en schreeuwt zijn levensmotto uit: ‘Door iets te doen, word je iemand.’
Hij gaat zelfs met het team de tribune op om de felicitaties van president Chirac in ontvangst te nemen.

Een halfvol colaflesje
Het is natuurlijk ook maar een truc, maar wel een truc die vele malen beter is dan een bal die na het beroeren van veertien obstakels een halfvol colaflesje omduwt.