Spring naar de content

Hoe moet het verder met de schaduw van Sir Alex Ferguson?

Toen gisteren bekend werd dat Alex Ferguson het na zesentwintig jaar voor gezien houdt, had ik natuurlijk stil kunnen staan bij het feit dat ik nooit een andere trainer van Manchester United heb gekend. Dat Real Madrid in de zelfde periode vierentwintig trainers versleet. Dat zelfs Ryan Giggs alleen Ferguson kent. Maar ik dacht aan René Meulensteen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Je hebt van die trainers het niet in zich hebben om aan het roer van een club te staan. Hennie Spijkerman is er zo één, gevierd als ideale tweede man bij Ajax, bij FC Zwolle werd ie weggepest. Jan Wouters, ziet er dit seizoen voor het eerst uit alsof hij niet doodongelukkig is als eindverantwoordelijke bij Utrecht. Ook René Meulensteen is zo’n ideale tweede man.

Sinds 2001 is de Nederlander in verschillende gedaanten de schaduw van Sir Alex Ferguson. In 2006 was er het uitstapje naar Bröndby. Niet verrassend was Meulensteen na een jaar weer terug in Engeland. Onder de vleugels van Ferguson groeide de man die zelf nooit een profwedstrijd speelde, uit tot een onmisbare schakel bij Manchester United.

En dat alles door Wiel Coerver, de legendarische oud-Feyenoord-trainer wiens trainingsmethoden de hele voetbalwereld hebben beïnvloed. Ook René Meulensteen raakte begeesterd door ‘De Einstein van het voetbal’: “Ik weet nog dat ik door het centrum van Boxmeer wandelde en een boekhandel binnenliep. Daar zag ik een boek liggen wat meteen mijn aandacht trok.”

Op de website van René Meulensteen wordt duidelijk hoe groot de invloed is geweest van Coerver. Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Wayne Rooney, allemaal kregen ze aan de hand van Meulensteen te maken met de kap- en draaioefeningen van de Coerver-methode. Zo kon iemand die het zelf niet verder schopte dan het tweede van NEC, de vedetten van Manchester nog steeds verder kneden in het sterrendom.

Zesentwintig jaar stond Alex Ferguson aan het roer van Manchester United. Tien jaar daarvan werd hij geflankeerd door de tweede man uit Boxmeer. Alex Ferguson gaat op 71-jarige leeftijd met pensioen, René Meulensteen is pas 49. Als hoofdtrainer zal Meulensteen niet worden genoemd, nergens waarschijnlijk. Een Manchester United zonder Ferguson kent hij echter ook niet. Ik ben benieuwd wat ie gaat doen.