Spring naar de content

Zien: zo hield J.K. Rowling het overzicht in Harry Potter

Het is niet makkelijk, een boek schrijven met meerdere verhaallijnen, intriges en plotwendingen zonder als schrijver zelfs opeens de draad kwijt te raken. Schrijvers als J.K. Rowling en Norman Mailer maakten er bijna hogere wiskunde om de boel overzichtelijk te houden. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Website Flavorwire heeft verschillende schema’s op een rijtje gezet die beroemde schrijvers hanteerden om niet volledig de draad kwijt te raken in hun werk. J.K. Rowling, de geestelijk moeder van Harry Potter, hield bijvoorbeeld een nauwkeurig schema bij van de personages en verschillende hoofdstukken in The Order of the Phoenix, het vijfde deel uit de reeks.

Norman Mailer, de schrijver van Harlot’s Ghost, maakt zelfs een volwaardige infographic waar menig datajournalist jaloers op zou zijn. In een druk lijnenspel zet hij uiteen welke personages invloed hebben op wie en waarom. De outline van dit schematisch overzicht is zo mogelijk nog moeilijker dan de roman zelf.

Naast Mailer en J.K Rowling maakten ook James Salter, Henri Miller en Jennifer Egan graag gebruik van een velletje kladpapier. Meer voorbeelden verzameld door Flavorwire ziet u hier.