Spring naar de content

Ben Bernanke geeft eigenlijk toe: het werkt allemaal niet

Woensdagmiddag spoten de beurzen wereldwijd omhoog op de toespraak die de voorzitter van de FED, Ben Bernanke, hield in het Amerikaanse Congres. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De hamvraag was het of er in zijn woorden aanwijzingen gevonden konden worden voor een mogelijk nabije beëindiging van Quantitative Easing deel III (QE3). De FED pompt elke maand 85 miljard dollar in de Amerikaanse economie door opkoop van allerlei waardepapieren waarvoor een ander geen belangstelling heeft. Zou de FED dat niet doen dan zouden die obligaties en al dat andere financiële spul alleen maar gekocht worden als het rendement erop flink hoger zou liggen en dat zou slecht zijn voor de Amerikaanse economie.

Opluchtingsrally
Bernanke verklaarde voorlopig geen ruimte te zien om ermee te stoppen en de financiële markten tilden hem op het schild. Zolang de werkloosheid zo hoog blijft en ook de Amerikaanse economie maar matig groeit is dat extra triljoen op jaarbasis gewoon nodig. De opluchtingsrally die volgde op zijn woorden was heftig maar van korte duur.

Nu is Bernanke de spreekbuis van een college van voorzitters van de centrale banken van de Amerikaanse staten. Die vergaderen geregeld en er wordt gestemd over van alles en nog wat, bijvoorbeeld de hoogte van de rente en de steunmaatregelen. De notulen van die vergaderingen worden pas twee weken later bekend en dat was gisterenavond om 20:00 uur Nederlandse tijd het geval, uren nadat Bernanke het Congres toesprak. Uit die notulen bleek dat, in elk geval twee weken geleden, een aantal leden van de FED denkt aan het al in juni beëindigen of terugbrengen van die maandelijkse 85 miljard.

Daarop namen, voor Nederland te laat want hier was de handel al gesloten, de beurzen het dalende deel van de achtbaan en schoten de koersen in de VS omlaag. Op dagbasis bedroeg het verschil tussen de hoogste en de laagste stand zo’n twee procent.

De vragen die nu gesteld moeten worden zijn velerlei:

– Heeft Ben Bernanke weet van dramatische wendingen in de economische situatie in de VS die hij twee weken geleden tijdens de vergadering met zijn collega’s niet kende?
– Dreigt er tweespalt binnen de FED nu de voor- en tegenstanders van QE3 zich steeds meer uitspreken?
– En is het eigenlijk niet gewoon zo dat, met een in de VS al weer afnemende economische groei, en werkloosheidcijfers die weliswaar dalen maar in afnemende mate de werkelijkheid reflecteren – heel veel Amerikanen laten zich niet eens meer als werkzoekende registreren -, de woorden van Bernanke een enorm gevoel van radeloosheid betekenen?

Enorme zak geld
Er wordt nu al jarenlang een enorme zak geld in de economie gestopt. De resultaten zijn belabberd en je kunt niet eindeloos doorgaan met geldscheppen. Ooit moet dat geld een keer opgebracht worden.

En de laatste vraag: hoe zullen Nederlandse beleggers zich voelen als ze vanochtend zien wat er over is van de rally van gisteren. Amerika is flink lager gesloten en in Azië staat als ik dit schrijf alles zwaar in het rood. De Japanse Nikkei staat zelfs 7 procent (!) lager.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter