Spring naar de content

Vijf manieren waarop drones ons leven kunnen veraangenamen

Van de 3D-printer worden veelal de negatieve kanten belicht en ook drones komen regelmatig negatief in het nieuws als zij slachtoffers maken in oorlogsgebieden

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Menno van Bohemen

Aandacht voor manier waarop de nieuwe technologieen ons leven kunnen verrijken is er nauwelijks, en dat is jammer. Neem de 3D-printer waarmee we met een beetje mazzel kunnen we over 10 jaar organen printen. Of drones, kleine vliegtuigjes en helikopters die zelfstandig kunnen vliegen. Deze onbemande luchtvaartuigen hebben ook wel degelijk voordelen en mogelijkheden om de wereld een stukje aangenamer te maken. Een selectie:

Politiewerk
Drones kunnen zelfstandig vliegen, en worden uitgerust met camera’s en sensoren. De Politie zet af en toe drones in om vluchtauto’s te volgen en wiettelers op te sporen. Bij de vermissingszaak van de 2 broertjes uit Zeist werd een bemande helikopter en F-16 ingezet om een groot gebied te controleren. Een taak die in de toekomst door onbemande drones uitgevoerd kan worden.

Journalistiek
Werken in de journalistiek, en dan met name verslaggeving van woedende mensenmassa’s of oorlogsgeweld, kan vrij gevaarlijk zijn. Dankzij drones kunnen journalisten van een veilige afstand verslag doen van de ontwikkelingen. Maar ook voor journalisten die willen tonen wat anderen liever verborgen houden is de drone een uitkomst.

Snelle hulp bij rampen
Bij natuurrampen is het van groot belang dat er zo snel mogelijk hulp richting het getroffen gebied gaat. Bijvoorbeeld om levensmiddelen te droppen, maar ook om te zoeken naar overlevenden. Drones kunnen snel een analyse maken van een groot gebied, waardoor overlevenden eerder gevonden kunnen worden.

Praktisch
Veel fotografen hebben een drone om vanuit een nieuw perspectief foto’s en video’s te maken. Er zijn zelfs fotografen die hun HD-camera aan een kleine helikopter hangen om zodoende gevels van hoge gebouwen te inspecteren. Dit is een stuk goedkoper dan het inhuren van een hoogwerker, en bovendien kunnen de opgenomen beelden op het gemak worden geanalyseerd. En bestelt u wel eens pizza? Dan weet u dat de kaas meestal aan één kant ligt omdat de dienstdoende koerier het doorgaans niet zo nauw neemt met de verkeersregels. Daar hebben we binnenkort waarschijnlijk geen last meer van: uw pizza wordt snel én zonder te schudden afgeleverd.

Fun
Drones worden steeds slimmer én steeds goedkoper. Over een paar jaar kun je skiënd de piste af, gevolgd door je persoonlijke drone die vette actiebeelden van je schiet. En wat te denken van een muziekfestival in Zuid-Afrika? Zij brengen een koud biertje naar de bezoekers door het gebruik van drones. Iets voor op Lowlands?

Onderwerpen