Spring naar de content

Alleen Griekse, Spaanse en Sloveense winkeliers doen het slechter dan de Nederlandse

Woensdagochtend publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de Monitor Detailhandel. Die schetst een ontluisterend beeld van de gevolgen van de kopersstaking in ons land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

In het eerste kwartaal van 2013 nam de omzet van de detailhandel – zeg maar: de winkeliers – af met ruim 3 procent. Het volume – het aantal artikelen dat u koopt – was zelfs zo’n 6 procent kleiner maar door gemiddeld 2,5 procent hogere prijzen bleef het effect op de omzet bij die 3 procent.

In de periode 2010 – 2012 kromp de omzet in de detailhandel in Europa gemiddeld met 0,4 procent. Bij Nederlandse winkeliers kwam er maar liefst 5,3 procent minder binnen en daarmee laten we alleen Griekenland, Spanje en Slovenië achter ons. Dat is een onheilspellend rijtje.

Het is bekend dat het consumentenvertrouwen in ons land op historische dieptepunten staat. Maar gemiddeld is het niet zoveel slechter als in de rest van Europa. Daaruit kun je de conclusie trekken dat andere pessimistische Europeanen toch nog méér dan portemonnee trekken dan wij dat hier doen. Nog zorgelijker is het dat onze uitgaven aan voedsel boven het Europese gemiddelde liggen, dat maakt de klappen bij autoverkopers, woninginrichters en verkopers van computers en huishoudelijke apparaten nog groter.

Misschien heeft te maken met de onzekerheid die in ons land groot is. Het kabinet zwalkt en pakt grote problemen niet aan. De Te Koop en Te Huur-biljetten in de winkelstraten zullen voorlopig nog wel toenemen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter