Spring naar de content

Waarom ook Windows 8.1 de problemen niet oplost voor Microsoft

Gedesoriënteerde Windows-gebruikers kunnen opgelucht ademhalen. De startknop is terug van weggeweest. Met ingang van de laatste update van het besturingssysteem Windows 8 neemt de traditionele startknop weer z’n vertrouwde plek in, linksonder in de taakbalk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Menno van Bohemen

De startknop, met veel bombarie gepresenteerd in 1995, was een tijd lang misschien wel het meest herkenbare van de Windows-besturingssystemen (op de blauwe error-schermen na dan). In Windows 8, wat met een revolutionaire interface veel meer geoptimaliseerd is voor het gebruik op tablets, ontbrak de knop. Dit tot ergernis van veel gebruikers.

Microsoft is met de laatste versie van ‘s werelds meest gebruikte besturingssysteem radicaal een andere weg ingeslagen. Aangezien het gebruik van tablets almaar blijft groeien, heeft het bedrijf van Bill Gates ervoor gekozen om de interface te optimaliseren voor het gebruik op tablets. Hier is natuurlijk niets mis mee, ware het niet dat het besturingssysteem voor het grootste deel gebruikt wordt op een desktopcomputer, met een toetsenbord en muis. De speciaal ontwikkelde Metro-interface wordt dan ook amper gebruikt, en zorgt vooral voor frustraties bij de gebruikers.

Slechte keuze
De keuze voor één besturingssysteem voor zowel de ouderwetse desktop als de moderne tablet is geen gelukkige. De Metro-interface werkt prima op een touchscreen, maar een tabletgebruiker heeft niets aan de desktopversie met allerlei kleine iconen. De desktopgebruiker daarentegen heeft helemaal geen behoefte aan de lompe Metro-interface. Microsoft voegt dus twee producten samen in Windows 8, terwijl in de praktijk weinig mensen daarop zitten te wachten.

Met de gratis upgrade naar Windows 8.1 geeft Microsoft toe aan de wens van de desktopgebruiker. De startknop komt terug en gebruikers worden niet meer gedwongen om op te starten in de Metro-interface. Het is echter maar de vraag of dit de morrende gebruikers tevreden stelt. De startknop mag er dan vertrouwd uitzien, in werkelijkheid is het niets meer dan een snelkoppeling naar de Metro-interface. Precies waar de desktopgebruiker dus niet naar toe wil.

Radicale veranderingen door de strot geduwd
Dankzij de radicale keuzes lijkt Microsoft z’n luxe positie als marktleider in rap tempo te verspelen. Tablet-gebruikers kiezen en masse voor Apple’s iOS en Google’s Android. Gelukkig voor Microsoft zijn er weinig alternatieven beschikbaar voor Windows op de vertrouwde desktop. Het installeren van Linux is voor veel consumenten onbegonnen werk, en het besturingssysteem van Apple werkt niet op een desktop-pc van zo’n 400 euro.

Wellicht kan Microsoft zich in het vervolg beter bezighouden met het bouwen van een stabiel systeem, in plaats van radicale veranderingen door de strot van gebruikers te duwen.

Onderwerpen