Spring naar de content

Lieve AIVD’ers, willen jullie mijn schoolbank-wachtwoorden doorsturen?

Lieve AIVD, 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Olga Kortz

Als een opgewonden kind volg ik de berichten rondom klokkenluider Edward Snowden. ‘Ik zie mezelf niet als een held’, verklaarde hij. ‘Maar’, voegde hij hieraan toe, ‘ik wil niet leven in een wereld zonder privacy.’

Hij gaf huis en haard op, in zijn geval een huis op Hawaï waar hij samenwoonde met een paaldanseres.  Zou ik op Hawaï samenwonen met een paaldanseres, dan zou ik niet direct opstaan als martelaar van de privacy. Een leven is kort. Gelukkige momenten zijn schaars en worden meestal snel verdreven door welvaartsziekten als kanker en ongelukkige huwelijken. Gelukkige momenten dient men zo lang mogelijk vast te houden.

Het idee dat onze privacy geschonden wordt zou ondergeschikt moeten zijn aan de gelukkige momenten die wij wel beleven, denk ik vaak. Edward Snowden steekt anders in elkaar. Edward Snowden kon niet leven met het idee dat onze privacy stelselmatig geschonden wordt. Andere, persoonlijke, motieven voor zijn handelen zijn onduidelijk. Het opgewonden kind in mij heeft daar wilde fantasieën over. Men kan nog zoveel mogelijk data rondom een persoon verzamelen, zijn diepste gedachten zullen moeilijk te traceren blijven. Ik sta mijzelf toe mijn fantasieën rondom Edwards motieven op de vrije loop te laten.

Ik las dat ook jullie, lieve AIVD, gebruik maken van de data die Amerika verzamelt.  Onmiddellijk geef ik toe dat ik niet vrijuit ga. Maar dat moeten jullie allang geconstateerd hebben. Ik heb mijn online profielen er eens op nageslagen. Ik stuitte op veel afwijkende resultaten. Zo is mijn hyvesaccount nog actief. Dat op zich is al een verdacht feit. Het is 21282 keer bekeken. Ik weet niet wat jullie van dat getal vinden, maar zelf vind ik dat een tamelijk vreemd getal; de regelmatige herhaling van het cijfer 2, is dat toeval? Verder heb ik 158 Hyves-vrienden. Een daarvan is bijvoorbeeld ‘Morris’. Morris is niet zijn echte naam. Waarom kiest hij ervoor deze schuilnaam te gebruiken? Dat is nog niet alles. Een aantal van zijn favoriete merken: Onitsuka Tiger, iPod en Postbank. iPod. Wie gebruikt er zonder bijbedoelingen nog een iPod? En bankieren met Postbank. Daar moet meer achter steken. Onitsuka Tiger is een sportschoenenmerk dat ik hem nooit heb zien dragen. Waarom voegt hij dit dan toch toe aan zijn merken?

Mijn cu2-account bestaat niet meer, zonder dat ik mij kan herinneren dit persoonlijk te hebben opgeheven. Verder kom ik mijn schoolbankprofiel niet meer in, al ben ik ervan overtuigd dat ik het goede e-mailadres en wachtwoord invul. (Ik gebruik voor al mijn profielen hetzelfde e-mailadres en wachtwoord, al jaren).

De laatste keer dat ik inlogde op MSN had ik cyberseks met een ouderejaars, sindsdien heb ik mij alleen nog op de TMF-chat laten zien. Ik kan mij voorstellen dat al deze data samen genoeg fundament bieden mij in de gaten te houden en mij van mijn bed te lichten wanneer ik opnieuw afwijkend gedrag vertoon.

Lieve AIVD. Ooit had ik een bijbaan in de zomer. Ik moest visitekaartjes overtypen naar een digitaal adressenboek. Na twee weken zag ik scheel en nam ik overspannen ontslag. Dit valt in het niet bij wat jullie dagelijks te verwerken hebben. Ik hoop voor jullie dat er af en toe wat te smullen valt. En ik hoor het graag als jullie mijn schoolbank-wachtwoorden kunnen doorsturen.

Veel groetjes,

OK