Spring naar de content

Betrap je partner!

Willen we allemaal, vermoedt Arnon Grunberg. En neuzen in zijn/haar berichten. Utzoutochniewaarzijn? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Peter Olsthoorn

“Ik vermoed dat we allemaal kleine NSA’s zijn. Het gaat ons om overspel en bedrog en de National Security Agency om terrorisme, maar het principe blijft hetzelfde.”

Zo luidt het slotakkoord van Arnon Grunberg woensdagmorgen in zijn Voetnoot in de Volkskrant. Wederom raak proza op de vierkante decimeter. Arnon vermoedt dat iedereen graag in de e-mail en sms van haar en zijn partner neust, “om het zekere voor het onzekere te nemen”. Die onzekerheid betreft vreemdgaan, in welk stadium dan ook.

Robin van Persie
Hij overdrijft, maar een beetje, reden om fan te zijn van de Voetnootjes. Eerst: juist de (NSA) dienders hebben het niet primair op terreur en boeven gemunt. In Nederland neusden weet ik hoeveel agenten in het dossier van Robin van Persie toen hij iets geflikt zou hebben in een hotel.

Hoe meer gleufhoeden er via Prism inzage hebben in de datastromen van Google en Facebook, des te groter het deel dat enkel van zwagers, buurvrouwen en ex’en de strapatsen probeert te achterhalen.

Maar je eigen partner? Ooit kreeg ik een mailwisseling tussen een vriend en minnares toegespeeld en vanaf dat moment wist ik: ‘k wil dat helegaar niet weten. Zelfs van m’n partner niet.

Doe het niet, wil het niet weten
Nog deze week moest ik het wachtwoord van m’n 82-jarige moeder voor Gmail hebben omdat ze vastliep in aanhoudend gedram om met Google+ mee te doen. ’t Kon niet anders of ik zag in een tel wie haar berichten stuurden. Geen spektakel, maar niet mijn zaak.

Dus, lieve kijkbuiskinderen: doe het niet, wil niet weten. Gluren trekt, zoals alles ‘on the edge’ boeit. Maar het geheugen zit ermee opgezadeld. Als Grunberg gelijk heeft, is dat het probleem: te veel weten. Net als die geheime diensten.

Menopauzale zuurgraad
Dit nog: een vriend en een goede kennis van me ‘delen’ ieder hun e-mail adres met hun partner. Dat is het meest gruwelijke wat je kunt bedenken. De ene werd ertoe verplicht nadat hij ineens zo sprankelend door het leven ging dat zijn vrouw zeker wist dat haar menopauzale zuurgraad dat onmogelijk kon veroorzaken.

En o ja. Wat is privacy? Om het simpel te houden: recht op geheimhouding. En  niet alleen van ‘some little jerk in the FBI keeping papers on me, six feet high’ (Rolling Stones, Fingerprint File). Gun je lief de geheimen. Dwing niet af: “waar denk je aan?”

Mooie zomer, open bloezen, decolletés, genieten van de steelse glimlach, fantasie op hol. Beetje Zuid-Europees leven.

Toetje vandaag: Suspicious Minds. (En gun dit je vriendin ook…)