Spring naar de content

De corrupte scheidsrechter met zes kilo heroïne in z’n onderbroek

In het Franse prachttijdschrift So Foot zag ik een foto van een scheidsrechter die ik me herinnerde. Een man met de trekken van een indiaan, maar tegelijk de volle wangen van een zuigeling.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Ik herinner me eigenlijk zelden scheidsrechters. Wat betreft scheidsrechters huldig ik de spelregel dat ‘den scheidsrechter vooral beschouwd moet worden als een dood voorwerp, als een voorwerp dat op geen enkele wijze deel uitmaakt van het spel’.
Byron Moreno, stond er onder die foto.
Moreno, die naam zei me nog wel iets.

Omkoping nooit bewezen
Byron Moreno bleek tijdens het WK van 2002, het toernooi van Guus Hiddinks glorieuze zegetocht met elf Koreanen die voor dat toernooi nog nooit eerder hadden gevoetbald, de arbiter te zijn geweest bij de wedstrijd Zuid-Korea – Italië, vermoedelijk de meest overduidelijk gemanipuleerde WK-wedstrijd uit de geschiedenis, een wedstrijd met een totaal absurde penalty voor de Koreanen, een afgekeurde Golden Goal voor de Italianen en een tweede gele kaart voor Totti na een vermeende schwalbe, terwijl er in werkelijkheid sprake was van een zuivere penalty.

Omkoping is echter nooit bewezen. Het zijn die gaten in de geschiedenis die soms nodig zijn om van iemand een legendarische trainer te maken.
Drie maanden na het WK werd Byron Moreno alsnog gestraft. Dat gebeurde na een competitiewedstrijd in zijn thuisland Ecuador, waarin hij zes minuten bijtrok en er uiteindelijk dertien liet spelen. In die minuten veranderde de uitslag van 3-2 in 3-4.

Dat vond zelfs de FIFA, algemeen beschouwd als ’s werelds ruimhartigste instantie als het op fraude en omkoperij aankomt, te gortig en Moreno werd voor drie maanden geschorst.
Na drie maanden mocht Moreno weer fluiten, maar in de derde wedstrijd na de schorsing ging het alweer mis. Na drie dubieuze rode kaarten in een enkele wedstrijd verdween hij weer uit beeld. Dit keer voorgoed.

Zes kilo heroïne
Een laatste keer kwam Byron Moreno nog in het nieuws. Dat was op 21 september 2010, toen hij werd aangehouden op JFK Airport in New York. In het ondergoed van de ex-scheids trof de douane die dag zes kilo heroïne aan en Moreno verdween voor 2,5 jaar achter de tralies.
Byron Moreno is inmiddels weer vrij en woont in Ecuador. Fluiten doet hij niet meer, maar ik zal me hem voorlopig herinneren als een van de weinige scheidsrechters uit de geschiedenis. Het is niet veel, maar toch wel iets.