Spring naar de content

Wimbledon: mooie Rafael Nadal niet opgewassen tegen de Luikse grauwheid

Is een man zoals de stad waar hij vandaan komt? Steve Darcis uit Luik in ieder geval wel. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

De gemiddelde Nederlander kent Luik op zijn duimpje: stinkende fabrieken, grauwe stenen onder een nog grauwere hemel en troosteloos beton. Gelukkig ligt er een snelweg om de stad, zodat het stedenbouwkundig macabere schouwspel snel voorbijtrekt op weg naar de Franse of Spaanse zon. Met een snelheid van 140 kilometer per uur beleef je het meeste plezier aan Luik.

Spaanse spiermassa
Zoals Luik een noodzakelijke passage kan zijn op weg naar de zon, zo was Darcis een noodzakelijke passage naar de tweede ronde. Nadal had in 34 grandslams evenzoveel keren de eerste ronde overleefd. Darcis won ooit één wedstrijdje op Wimbledon. Het publiek zat er klaar voor. De zongebruinde Spaanse spiermassa had weliswaar nog geen wedstrijd op gras getennist dit jaar en had bovendien te kampen met blessureleed. Maar dit Waalse frêle mannetje mocht toch geen probleem zijn.

Rafael Nadal in volle actie (klik op voor groot)

Het afgetrainde lijf, de knappe kop en de haarband die de haren stijlvol langs zijn gladde wangen draperen. Ze staan in schril contrast met de melkflessenhuid en de ongeschoren kop van Darcis. Het vlassige haar van de Belg is onregelmatig over zijn hoofd verdeeld, gelijk kuilen in het Waalse wegdek en de successen in zijn carrière.

Straight sets
In 2007 won Darcis als qualifier en nummer 297 van de wereld het ATP-toernooi van Amersfoort, terwijl hij daarvoor nooit een wedstrijd op dat niveau had gewonnen. De laatbloeier boekte daarna enkele aardige resultaten. Begin 2008 haalde hij nogmaals de finale in Amersfoort en won een toernooi in Memphis. Vervolgens draaide de Belg jarenlang mee in de marge van het internationale toptennis. Op het tweede niveau (Challengers) deed hij het goed, maar tegen grotere namen op grote toernooien boekte hij weinig aansprekende resultaten. Op een overwinning op top-10 speler Tomas Berdych tijdens de Olympische Spelen in Londen na, resoneerde zijn carrière de grauwheid die zijn stad kenmerkt.

Totdat Darcis gisteren ineens piekte en Nadal in straight sets naar huis stuurde. Dat de Mallorcaan verzachtende omstandigheden kon aanvoeren zullen de geschiedenisboeken niet vermelden. Binnenkort pak ik maar eens de afslag naar Luik. Wie goed zoekt vindt prachtige straten en pleinen. Dat kan niet missen.

Luikse Steve Darcis mept Rafael Nadal naar huis in straight sets