Spring naar de content

De bijzondere benen van Marianne Vos

Vier jaar lang toeleven naar het grootste sportevenement ter wereld, de Olympische Spelen. Hoe doen atleten dat? Zes Nederlandse toppers; Wielrenster Marianne Vos, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, zwemmer Sebastiaan Verschuren, judoka Anicka van Emden, rugbyster Elke van Meer en boksster Nouchka Fontijn worden gevolgd in hun dagelijkse bezigheden op weg naar Rio 2016, door fotografe Lizette van der Kamp en journalisten Hanneke Grutterink en Marijn de Vries.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie
Wielrenster Marianne Vos

“Ik zou niets liever willen dan als mountainbikester meedoen in Rio. Dit jaar wil ik uitzoeken of dat kan, dit is een jaar om nieuwe dingen te proberen. Het mag allemaal wat minder gestructureerd dan vorig jaar, toen ik volledig naar de Spelen in Londen toeleefde. Vroeger deed ik een schaats- en wielwedstrijd op één dag, de ene in Delfzijl en de andere in Eindhoven. Nu kies ik voor meerdere disciplines op de fiets.

Mijn sterke punt is dat ik snel herstel. Mijn uithoudingsvermogen en maximale zuurstofopname zijn ook heel goed, maar het verschil maak ik volgens mij in mijn vermogen tot herstellen. Als ik een beklimming op gereden ben, er komt een volgende aan en ik heb enkele seconden voor we daar aan beginnen, heb ik voldoende tijd om te herstellen. Vaak meer dan de andere meiden. Daarmee kan ik m’n voorsprong pakken.

Vorig jaar was ik een stuk lichter dan nu. Ik was toen 51 kilo en merkte dat ik niet meer herstelde. Daardoor was ik ook niet zo goed meer. Mijn dieet is nu beter op orde en ik ben terug op een goed gewicht: 57 kilo, waardoor het herstellen ook weer snel gaat. Ik train en leef het liefste op gevoel, ik meet weinig tijdens trainingen. Ik luister goed naar sommige mensen om me heen, maar heb zelf alles onder controle.

Mountainbiken is voor mij een manier om motivatie te houden. Ik heb een doel nodig om mezelf elke dag honderd procent te kunnen geven. Het mountainbiken is nieuw en houdt me fris. Maar ik ga het wegwielrennen niet aan de kant zetten voor Rio 2016. Mocht blijken dat ik internationaal mee kan doen op de mountainbike, dan ga ik proberen mezelf te kwalificeren voor de Spelen. Anders niet. De weg blijft het hoofddoel.”

Profiel
Naam: Marianne Vos
Geboortedatum: 13 mei 1987
Woonplaats: Meeuwen
Beroep: professioneel wielrenster

Op de Olympische Spelen van 2012 verwezenlijkte Marianne Vos haar grote droom: een gouden medaille winnen in de wegwedstrijd. Dat was niet haar eerste Olympische medaille. In 2008 won ze al goud op de baan, in de puntenkoers. Haar doel voor Rio 2016: niet alleen meedoen als wielrenster, maar ook als mountainbikester.

Foto: Lizette van der Kamp
Tekst: Marijn de Vries