Is het einde van de muis in zicht?
Afgelopen dinsdag is Douglas Engelbart overleden. Engelbart is 88 jaar oud geworden.
Nu zal de naam Douglas Engelbart niet direct een belletje doen rinkelen, maar er zijn weinig mensen in Nederland die nog nooit van zijn uitvinding gebruik hebben gemaakt. Douglas was namelijk uitvinder van de muis. Je weet wel, die naast je computer. De veroorzaker van je muisarm. Die muis.
Alternatieven
De eerste computermuis is al in 1963 gepresenteerd. Engelbart heeft dus precies vijftig jaar van zijn uitvinding kunnen genieten. Sinds de lancering van de eerste muis zijn er veel nieuwe ‘invoerapparaten’ bijgekomen, maar geen van deze alternatieven heeft de muis vooralsnog van de troon kunnen stoten als dé nummer 1 verbinding tussen mens en computer.
In de loop der tijd zijn verwoede pogingen gedaan om een nieuwe standaard te ontwikkelen voor de interactie met computers. Zo was er de trackbal, de joystick, het touchpad, een tekentablet met een pen en natuurlijk het touchscreen. Hoewel zo’n touchscreen het beste werkt voor smartphones en tablets, staat voor de gewone desktopcomputer de muis nog steeds op eenzame hoogte. Al is het maar de vraag hoe lang nog.
Weemoed
Veel kenners voorzien de computermuis geen rooskleurige toekomst. ‘Touch’ is het magische woord en daar past een muis, al dan niet aan een draadje, niet bij. Ik vind het jammer. Straks past de muis in het rijtje met videobanden, cassettebandjes en het geluid van een 56k-modem. We worden oud.
Het zal een mooie uitdaging worden om de volgende generatie wijs te maken dat je vroeger een op vakantie een muismat kocht als souvenir en om de zoveel tijd het balletje uit de muis moest halen om de wieltjes schoon te maken. En wat te denken van een minister-president die niet wist hoe een muis werkte? Mooi was die tijd…