Griekenland: Jeroen Dijsselbloem = Wouter Bos = Jan Kees de Jager
Jeroen Dijsselbloem stelde deze week in een interview in de Franse krant Le Figaro dat Griekenland alle leningen zal moeten terugbetalen.
Dat klinkt in elk geval vertrouwenwekkend, we horen dat al sinds de Grieken in mei 2010 uit de Europese ruif begonnen te eten. Kort daarvoor had Wouter Bos, de toenmalige minister van Financiën, nog aangegeven dat hij er beslist geen voorstander van was als er steun aan Griekenland zou worden verstrekt. Maar heel kort daarna was het gewoon zover, standpunten van ministers zijn flexibel en bovendien: wie is Nederland helemaal in de clubjes waar het beslist wordt?
Inmiddels hebben we zo’n 250 miljard in Griekenland gepompt, tezamen met de nog niet uitgekeerde maar wel toegezegde bedragen. Laten we dat laatste maar gewoon meetellen, die toezeggingen zijn dan wel voorwaardelijk maar met de tranche die deze week werd vrijgegeven weten we dat ook dat een farce is. Griekenland voldeed helemaal niet aan de gestelde voorwaarden maar krijgt het geld toch gewoon.
Inmiddels kreeg Griekenland internationale steun tot een bedrag dat meer dan de helft bedraagt van de Nederlandse staatsschuld (in 2013 ca. 450 miljard). Onze staatsschuld is ruim 70 procent van ons BBP en, gezien de bezuinigingen, moet dat omlaag. Van Griekenland wordt ondanks de de financiële steun gevraagd in 2020 een staatsschuld te hebben die niet meer dan 120 procent van het BBP bedraagt. We zijn dan dus 10 jaar met het land bezig en vinden het goed dat tegen die tijd de staatsschuld nog altijd het dubbele zal zijn – uitgedrukt in percentage van het BPP – van wat we voor Nederland acceptabel vinden.
De Nederlandse economie is tegelijk ruim tweemaal zo groot als de Griekse en de verschillen nemen eerder toe dan af. Het BBP per hoofd van de bevolking was in Nederland in 2012 ruim 70 procent hoger dan dat in Griekenland (127 versus 75).
Wie is hier eigenlijk gek?
Achtereenvolgens verklaarden Wouter Bos (mét winst), Jan Kees de Jager en nu dus ook Jeroen Dijsselbloem dat de Grieken alles zullen terug betalen. Toch vond er vorig jaar al een forse sanering plaats waarbij vooral beleggers een groot deel van de waarde van hun obligaties moest opgeven. De volgende sanering gaat de ECB, het IMF en de Europese landen raken. En dat gaat nog tijdens Dijsselbloem’s bewind gebeuren.
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is (heel even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter